ChristenUnie wil meer geld voor restauratie grote kerken

Het subsidiebudget voor monumenten zoals kerkgebouwen moet omhoog van 45 miljoen naar 48 miljoen euro per jaar. Dat is de wens van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, die daartoe vandaag een amendement indient bij de bespreking van de cultuurbegroting van minister Bussemaker (PvdA).

De ChristenUnie wil dat het extra geld ten goede komt aan de restauratie van grote kerken zoals de Der Aa-kerk in Groningen, de Grote Kerk in Naarden en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In de huidige regeling voor de verdeling van restauratiesubsidies vallen dergelijke kerken vaak tussen wal en schip.

Volgens de kerken zelf, verenigd in het Grote Kerken Overleg, kampen zij met ernstig achterstallig onderhoud. In september beloofde minister Bussemaker dat zij naar de situatie van de grote kerken zou kijken, maar vorige maand bleek dat de subsidieaanvragen van deze kerken wederom zijn afgewezen. In een brief aan de vaste commissie voor onderwijs, cultuur en wetenschap vragen de kerken om een eenmalige 'kanjerregeling' van 5,5 miljoen euro.

De ChristenUnie stelt nu voor om 3 miljoen te geven, gefinancierd uit een meevaller bij de restauratie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden