ChristenUnie wil meer geld voor raadsleden in kleine gemeenten

CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf Beeld ANP
CU-Kamerlid Stieneke van der GraafBeeld ANP

Raadsleden in kleinere gemeenten verdienen een betere vergoeding. Hun beloning staat niet in verhouding tot het werk dat deze politici moeten verrichten. Dat is de stellige overtuiging van ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf.

Bart Zuidervaart

De regeringspartij zal vandaag, tijdens het begrotingsdebat binnenlandse zaken, minister Kajsa Ollongren oproepen meer geld uit te trekken voor raadsleden in gemeenten tot 24.000 inwoners. “Het is hoog tijd dat dit een keer goed wordt geregeld”, vindt Van der Graaf.

De beloning van raadsleden is al jaren onderwerp van discussie. Hoe groter een gemeente, hoe meer geld politici krijgen. Die verschillen kunnen fors oplopen. Zo heeft een raadslid in Den Haag recht op 2.352,29 euro bruto per maand, eentje in de gemeente Oudewater krijgt 396,33 euro.

Zwaar werk

Raadswerk is een nevenfunctie. Het is niet de bedoeling dat iemand fulltime actief is in de gemeenteraad. Maar in de praktijk blijkt het werk steeds zwaarder en ingewikkelder te worden, mede door decentralisaties, bijvoorbeeld in de zorg.

In maart constateerde de Raad voor het Openbaar Bestuur dat de beloningen van raadsleden te veel uit elkaar zijn gedreven. Kleinere plaatsen staan voor dezelfde uitdagingen als grotere, alleen op een andere schaal. De Raad adviseerde de minister daarom de verschillen te verkleinen.

Onvoldoende

Van der Graaf bracht de kwestie een jaar geleden ook al ter sprake, tijdens datzelfde begrotingsdebat binnenlandse zaken. Ollongren beloofde destijds dat ze naar de situatie zou kijken. Op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet 10 miljoen euro uittrekt voor ‘extra ondersteuning’ van raadsleden. Het is onduidelijk waar dit geld terechtkomt. Bovendien is het een eenmalige uitgave. “Dat kan niet, het is onvoldoende”, zegt Van der Graaf. Ze wil dat Ollongren structureel geld beschikbaar stelt. “Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de minister dat gevoel niet deelt.”

Er zit het ChristenUnie-Kamerlid nog iets dwars. Ze vindt dat gemeenten te weinig geld uittrekken voor het opleiden van de eigen raadsleden. “Als je ziet dat gemiddeld 1 procent van het budget wordt besteed aan scholing en ondersteuning, dan is dat veel te weinig. Gemeenten hebben te maken met complexe onderwerpen, zoals veiligheid en gezondheidszorg. Dat vraagt om expertise bij raadsleden.”

Van der Graaf denkt dat gemeenten huiverig zijn (veel) geld te besteden aan de eigen organisatie. “Maar er zullen ook gevallen zijn dat er gewoon geen financiële middelen zijn. In beide gevallen komt de controlerende taak van de gemeenteraad in het gedrang.” De ChristenUnie zal vandaag pleiten voor een ondersteuningsfonds waar gemeenten een beroep op kunnen doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden