ChristenUnie tempert verwachtingen

Joël Voordewind. Beeld Jean-Pierre Jans
Joël Voordewind.Beeld Jean-Pierre Jans

De kans dat de ChristenUnie straks na de verkiezingen in een coalitie stapt met D66 en VVD, is klein. Dat stelt vice-fractievoorzitter Joël Voordewind (ChristenUnie) vandaag in een interview met Trouw. Zijn fractie mag er in het Lente-akkoord qua financiën dan uitgekomen zijn met deze twee partijen; op immaterieel vlak 'zal dat lastig worden', zegt Voordewind. "Vooral met D66, aangezien we op dat vlak echt opponenten van elkaar zijn."

Cyntha van Gorp

Alleen wat betreft de hervormingsagenda kunnen ChristenUnie en D66 elkaar volgens Voordewind aardig vinden. "Maar op medisch-ethisch terrein zitten zij heel erg op de zelfbeschikking van de mens en dat vinden wij kil. Zij vinden de vrijheid om alles te kunnen doen wat je wil, het hoogste goed. Terwijl die vrijheid pas floreert in combinatie met verantwoordelijkheid."

Ook prostitutie en de vrijheid van onderwijs zijn punten waarbij de partijen lijnrecht tegenover elkaar staan, meent de parlementariër. "Als we in een regering gaan zitten, moeten we op onze idealen vooruitgang zien. Dat we de abortuswetgeving niet samen met de SGP kunnen terugdraaien, weten we zelf ook wel. Maar we moeten forse stappen zetten naar het verminderen van het aantal abortussen, naar uitstapprogramma's voor prostituees, rust creëren op de zondag zodat mensen niet alleen tijd hebben om naar de kerk te gaan maar ook om elkaar te bezoeken. Maar juist op die punten zie ik grote tegenstellingen."

De woordvoerder van ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob bevestigt dat hun inzet voor de verkiezingen niet is om het Lente-akkoord om te bouwen tot een regeerakkoord. "Wij gaan niet naar de kiezer met de oproep: 'stem op CDA, VVD, ChristenUnie, GroenLinks of D66, want wij willen heel graag met z'n vijven door'."

Hij wijst erop dat dit Lente-akkoord over de financiën 'een noodzaak' is. "In de aanloop naar de verkiezingen willen we de verwachtingen van kiezers wat temperen. Een akkoord met D66 en VVD wordt lastig, vanwege de heel duidelijke verschillen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden