politiek

ChristenUnie probeert hoop uit te stralen

Gert-Jan Segers presenteert het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Beeld anp
Gert-Jan Segers presenteert het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.Beeld anp

Partijleider Gert-Jan Segers kiest voor een optimistischer toon dan zijn CDA-collega Sybrand Buma.

Marno de Boer

De ChristenUnie wil met optimisme en hoop de problemen in Nederland aanpakken. Het gisteren gepresenteerde verkiezingsprogramma heet 'Hoopvol realistisch.' Fractievoorzitter Gert-Jan Segers noemde zichzelf bij zijn aantreden een jaar geleden al een zo. Segers: "Ik zie waar de breuklijnen in de samenleving zitten, maar ik heb de hoop dat het niet eindigt met die constatering en er verbetering kan komen."

Het verkiezingsprogramma begint met de vaststelling dat Nederland een goed land is om te wonen: 'met initiatiefrijke burgers, innovatieve ondernemers en een goed georganiseerde overheid.' Daarmee verschilt de ChristenUnie van het CDA, dat woensdag bij zijn programmapresentatie een sombere toon aansloeg. "Is dit een land dat we door willen geven aan onze kinderen? Ik vrees dat weinig mensen die vraag met 'ja' beantwoorden," wierp partijleider Sybrand Buma zijn publiek toe.

Tegelijkertijd lopen er breuklijnen door de samenleving die mensen onzeker over de toekomst maken, erkent Segers. Het verkiezingsprogramma noemt onder meer de verschillen tussen flexibel en vast op de arbeidsmarkt, zorgen over radicalisering en integratie en groeiend individualisme.

Met drie thema's wil de ChristenUnie daar in de campagne een antwoord op bieden. Die zijn ontleend aan gesprekken met allerlei Nederlanders die Segers het afgelopen jaar had voor zijn onlangs gepresenteerde boek 'Hoop'.

Die presentatie vond plaats op een protestantse school in de Haagse Schilderswijk. Uit de gesprekken met de kinderen van diverse afkomst over hun toekomstverwachtingen ontleent Segers het thema 'hoop voor onze kinderen'.

Zijn partij wil die hoop brengen door de basisbeurs voor studenten terug te brengen, maar ook door binnen één generatie volledig op duurzame energie over te gaan.

Een ander thema is 'vrijheid'. Dat ontleende Segers aan een gesprek bij het Leger des Heils. Dat gesprek toonde hem de waarde van godsdienst en vrijwillige inzet voor anderen. Om te zorgen dat gezinnen zelf kunnen kiezen hoe zij zorg en arbeid verdelen wil de ChristenUnie de kinderbijslag verhogen ten koste van subsidies voor kinderopvang, en de overdraagbare heffingskorting behouden.

Maar de overheid moet zich ook actief inspannen om mensen tot elkaar te brengen. Onder het derde thema 'iedereen doet mee' wil de ChristenUnie een sociale dienstplicht van zes maanden voor jongeren. Hoewel het verkiezingsprogramma spreekt van zes maanden vrijwilligerswerk, zit er een element van dwang in dat idee. Segers en Wouter de Jong, burgemeester van Houten en voorzitter van de programmacommissie, sloten gisteren maatregelen als boetes of celstraf voor jongeren die zich aan de plicht onttrekken niet uit.

Gert-Jan Segers Beeld anp
Gert-Jan SegersBeeld anp

Rechts en links

Verder bevat het programma van de ChristenUnie onderdelen waar een politieke meerderheid op rechts voor kan zijn, en voorstellen waar juist op links steun voor kan zijn. De partij wil bijvoorbeeld twee miljard euro extra voor defensie, maar ook een miljard erbij voor ontwikkelingssamenwerking.

Bovendien spreekt de partij over zijn meest groene verkiezingsprogramma ooit. Hergebruik wordt de norm bij industriële productie en vanaf 2018 worden alle nieuwbouwwoningen energieneutraal.

Belangrijkste punten uit het CU-programma

Belastingtarief van 35 procent voor inkomen tot 70.000 euro en een toptarief van 49 procent.

Eigen risico in de zorg gaat minimaal honderd euro omlaag.

Zes maanden sociale dienstplicht voor jongeren tegen een vergoeding van vierenhalve euro per uur.

Statiegeld op kleine flesjes en verplicht hergebruik van materialen door industrie.

Verplicht tweejarig leerwerktraject voor vluchtelingen met leefgeld en onderdak in plaats van uitkering.

Basisbeurs voor studenten terug en extra geld voor onderwijs in krimpregio's.

Macht van de Europese Commissie inperken.

Twee miljard voor defensie, een miljard voor ontwikkelingssamenwerking en duizend extra wijkagenten.

Vaders krijgen tien dagen vaderschapsverlof en er komt een minister voor jeugd en gezin.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden