ChristenUnie presenteert nieuwe visie

Fractievoorzitter van de CU Arie Slob Beeld ANP
Fractievoorzitter van de CU Arie SlobBeeld ANP

De ChristenUnie heeft, na ruim een jaar, het nadenken over oorzaken en gevolgen van de verkiezingsnederlaag van het voorjaar van 2010 afgerond. De nieuwe kernbegrippen van de partij - dienstbaarheid, vrijheid en duurzaamheid - werden zaterdaggepresenteerd.

Lex Oomkes

De ChristenUnie moest vorig jaar juni een bittere pil slikken. De partij had een groeifase doorgemaakt, die zich ook weerspiegelde in de opiniepeilingen. De partij zou in de nieuwe Tweede Kamer in ieder geval met meer zetels terugkeren, maar het liep heel anders. Geen enkele zetelwinst, een rol in de oppositie en, niet lang daarna, een wisseling van het partijleiderschap.

De partij, aldus een evaluatierapport van de verkiezingscampagne vorig jaar herfst, had de hoge verwachtingen niet waar kunnen maken door een te gouvernementele instelling en door een gebrek aan unieke ChristenUniepunten. Bovendien was de campagne te weinig gevoerd vanuit een christelijk bevlogen standpunt.

Sindsdien is in de partij veel gediscussieerd, resulterend in dit dertig pagina's tellende rapport. Daarin wordt geconstateerd dat de Bijbel geen handboek is voor politieke oplossingen, maar vooral gehanteerd moet worden als norm van waaruit over politieke vraagstukken gedacht moet worden.

De samenstellers van het rapport constateren dat de diversiteit onder de achterban van de partij is toegenomen. Daarom alleen al is een eenduidige en actuele politieke visie nodig.

Dat betekent echter nog niet een fundamenteel andere wijze van denken in de ChristenUnie. De partij, haar christelijk-sociale traditie indachtig, zoekt de belangrijkste krachten voor de inrichting van de samenleving vooral bij burgers en hun organisaties. De overheid heeft de taak dat hun mogelijk te maken.

De overheid is niet de eerste hoeder van het algemene belang, zei ook fractievoorzitter Arie Slob in zijn afsluitende rede. De ChristenUnie, moet er volgens hem vooral naar streven dat burgers, bedrijven en organisaties als scholen en zorginstellingen, zelf de hoeder van het algemene belang worden.

Vanuit dat denken kan de ChristenUnie zich gemakkelijk vinden in het adagium van premier Mark Rutte dat Nederland teruggegeven moet worden aan de Nederlanders en dat de overheid een stap terug dient te doen. Maar de vraag is aan welke Nederlanders we het land teruggeven, aldus de CU-fractieleider.

Slob pleitte voor meer 'architectonische maatschappijkritiek' vanuit de ChristenUnie. Volgens hem leggen liberalen te veel nadruk op de zelfredzaamheid van individuen. Daar zet zijn partij graag de verbanden tussen burgers tegenover: de vakbeweging, werkgeversorganisaties en scholen. Maar dan moeten ze wel een bredere afweging maken dan het bewaken van het gevestigde belang, aldus Slob.

Volgens hem is de belangrijkste uitdaging voor de ChristenUnie de komende jaren aan te geven hoe het overheidsbeleid er uit dient te zien als de samenleving wel in staat gesteld moet worden zelf verantwoordelijkheid te nemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden