Opinie

ChristenUnie plaatst zich buiten realiteit

Joël Voordewind.Beeld Jean-Pierre Jans

De christelijke partijen hebben het paarse beleid niet kunnen terugdraaien. Waarom zou dat in een nieuw kabinet wel lukken?

Sinds de jaren zestig is de confessionele politiek op haar retour. De machtspositie die ze gedurende vijftig jaar bekleedde sinds de invoering van het algemeen kiesrecht in 1917, keerde na de jaren zestig niet terug.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) lijkt zich weinig bewust van deze realiteit. In een interview in Trouw van 11 mei stelt hij dat de kans klein is dat zijn partij in een coalitie met VVD en D66 stapt. De ChristenUnie moet volgens hem pas aan een regering willen deelnemen als ook op ethisch vlak 'vooruitgang' kan worden geboekt. Die stelling lijkt niet erg tactisch. Op die wijze streven naar vooruitgang zou nog wel eens tot achteruitgang kunnen leiden.

De uitlatingen van de ChristenUnie-vertegenwoordiger getuigen van weinig realiteitszin. Dat hij de abortuswetgeving niet kan terugdraaien, realiseert hij zich wel. "Maar", aldus Voordewind, "we moeten forse stappen zetten naar het verminderen van het aantal abortussen, naar uitstapprogramma's voor prostituées, rust creëren op de zondag zodat mensen niet alleen tijd hebben om naar te kerk te gaan maar ook om elkaar te bezoeken."

Ik deel de idealen van Voordewind, maar het politieke speelveld is sterk veranderd. Onder de paarse regeringscoalitie (de eerste in de geschiedenis zonder confessionele steun) werden prostitutie en euthanasie gelegaliseerd en het homohuwelijk ingevoerd. VVD, D66 en PvdA staan nog steeds voor deze aspecten van het toen gevoerde beleid. Dat geldt ook voor partijen ter linkerzijde (SP en GroenLinks) en ter rechterzijde (nu PVV, eerder LPF).

Sterker nog, als het aan deze Kamermeerderheid ligt wordt verder gegaan op deze lijn. De huidige consensus van een liberale samenleving met ruimte voor andere overtuigingen staat onder druk.

Verrassend genoeg zijn de kleine christelijke partijen de afgelopen vijf jaar onmisbare partners geweest voor de regering. In 2007 nam de ChristenUnie voor het eerst in de parlementaire geschiedenis deel aan een regeringscoalitie. Het kabinet-Rutte leunde vervolgens sterk op de informele gedoogsteun van de SGP. En toen dit viel, kon een Kunduz-coalitie alleen tot stand komen dankzij de steun van de ChristenUnie. Het CDA is niet de enige middenpartij die aan invloed heeft verloren. Het politieke spectrum is versnipperd geraakt. Daardoor nam de macht van de kleine, maar betrouwbare christelijke partijen toe.

CDA, ChristenUnie en SGP hebben het paarse beleid na die periode niet teruggedraaid. Daar hoeven zij zich niet voor te schamen. Dit was onmogelijk gezien de positieve waardering van dit beleid door een politieke meerderheid. Wel hebben de christelijke partijen hun machtspositie uitgebuit om een streep in het zand te strekken en de vrijheden van minderheden te verdedigen.

Van de vooruitgang waarvan Voordewind droomt, was dus ook de afgelopen jaren geen sprake. Waarom komt hij nu dan met deze onrealistische eis voor regeringsdeelname? Dergelijke uitspraken vervreemden de ChristenUnie van potentiële regeringspartners en verkleinen zo de kans op haar regeringsdeelname.

Ook vanuit electoraal oogpunt lijkt me de vooruitgangseis van Voordewind niet handig. Bij vorige verkiezingen bleek de ChristenUnie niet in staat teleurgestelde CDA'ers of andere nieuwe kiezers aan zich te binden. De ChristenUnie zou er verstandiger aan doen om de kiezer duidelijk te maken hoe kwetsbaar de huidige consensus is en hoe kwetsbaar de ruimte is voor andersdenkenden in onze liberale samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden