ChristenUnie overweegt schrappen anti-katholiek beginsel

Tweede Kamer-fractievoorzitter Arie Slob (m), in februari tijdens het partijcongres van de ChristenUnie in Lelystad. Beeld anp
Tweede Kamer-fractievoorzitter Arie Slob (m), in februari tijdens het partijcongres van de ChristenUnie in Lelystad.Beeld anp

De ChristenUnie krijgt mogelijk een nieuwe beginselverklaring. De huidige verwijst naar een document dat de rooms-katholieke mis 'vervloekte afgoderij' noemt. Geen vriendelijk signaal, vindt het wetenschappelijk bureau van de partij.

In een discussienota die in het bezit is van het Nederlands Dagblad wijst het bureau op de vragen die het soms krijgt van rooms-katholieke en evangelische christenen. De partij heet hen sinds twee jaar nadrukkelijk welkom. Maar de beginselverklaring is dus vijandig.

De zogenoemde Drie Formulieren van Eenheid, waarnaar de beginselverklaring verwijst, bevatten twee geloofsbelijdenissen en gereformeerde regels uit de zeventiende eeuw. De teksten hebben een scherp (orthodox-)gereformeerd karakter. Een van de twee geloofsbelijdenissen hekelt de rooms-katholieke mis. De katholieke omgang met de eucharistie maakt de mis tot 'een een vervloekte afgoderij' en een 'verloochening' van het lijden van Jezus Christus.

Ook passages over evangelische christenen zijn volgens het partijbestuur tegen het zere been. Evangelische kerken dopen geen baby's, alleen tieners en volwassenen die daar uit eigen overtuiging voor kiezen. De beginselverklaring noemt dat ketterij.

'Misschien is een algemeen credo beter'
Het wetenschappelijk bureau heeft nog geen standpunt, maar noemt de manier waarop de beginselverklaring naar de belijdenisteksten verwijst wel 'principieel en in de praktijk problematisch'. De apostolische geloofsbelijdenis zou volgens het bureau uitkomst kunnen bieden. Dat credo is algemener en wordt door een aanzienlijk deel van de christelijke stromingen beleden. Of, zoals het bureau het verwoordt, 'het is in alle kerken onomstreden'.

Door de apostolische geloofsbelijdenis integraal in de beginselverklaring op te nemen zou de nadruk meer komen te liggen op wat christelijke stromingen gemeen hebben: 'de erkenning van Jezus Christus als Heer'.

Waarschijnlijk gaan de omstreden formulieren niet helemaal in de ban. Als ze worden geschrapt, komt daar een verwijzing in een ander document, het 'kernprogramma', voor in de plaats. "Dit is een gevoelig onderwerp", zegt voorzitter Piet Adema van het partijbestuur. "Voor een fors deel van de achterban hebben de Drie Formulieren van Eenheid een grote betekenis."

Twee jaar geleden wilde partij niets veranderen
Het debat over de beginselverklaring werd twee jaar geleden aangezwengeld door Tweede Kamerlid Joël Voordewind. Hij riep in een boek op tot het schrappen van de teksten. Voordewind is zelf evangelisch. De voorzitter van het partijbureau, Menno van Hulst, meldde destijds aan Trouw dat de partij het niet nodig vond om de verwijzingen te schrappen.

De soep wordt niet meer zo heet gegeten als die ooit werd opgediend, meende Van Hulst. "Deze discussie is theoretisch. Voor veel leden staat of valt de partij niet met deze geschriften. En Voordewind is het levende bewijs dat evangelicalen niets in de weg wordt gelegd." Kiesverenigingen en provinciale afdelingen gaan de discussienota de komende maanden bespreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden