ChristenUnie op zoek naar bredere basis

Misprijzende woorden in grondslag over katholieken ter discussie

JELLE BRANDSMA en REDACTIE POLITIEK

Veranderen kan alleen heel voorzichtig, om barsten en scheuren te vermijden. Daarom spraken de leden van de ChristenUnie zaterdag in Lunteren behoedzaam over de aanpassing van de Uniefundering, de grondslag van de partij. Die vormt voor katholieken en evangelischen 'een belemmering' om lid te worden, zei voorzitter Piet Adema. Met name de misprijzende woorden in de grondslag over katholieken vallen verkeerd. "Het zit mij dwars", sprak Adema. "Ik wil graag een warm onthaal voor alle christenen."

In de grondslag van de partij zijn opgenomen de Drie Formulieren van Eenheid, twee geloofsbelijdenissen en gereformeerde regels uit de zeventiende eeuw. Een van die geloofsbelijdenissen noemt de rooms-katholieke mis 'een verloochening van het lijden van Christus' en 'vervloekte afgoderij'. De regels gaan ook uit van kinderdoop terwijl voor evangelischen de volwassendoop belangrijk is. "Door de tijd heen zijn soms nieuwe woorden nodig", schrijft de partij in een discussienota over de kwestie. En mogelijk is het Apostolicum een alternatief, een algemenere geloofsbelijdenis waarvan varianten zowel in katholieke als protestantse kerken worden gebruikt.

Maar de leden van de ChristenUnie bleken zaterdag niet allemaal overtuigd van de noodzaak om te veranderen . "Onderschat dit niet", waarschuwde Bart den Dekker uit Apeldoorn. "De Drie Formulieren bevatten anderhalf millennium theologisch denken en hebben ons, orthodoxe christenen, geleerd hoe wij de Bijbel moeten lezen. Ik vind dat wij heel terughoudend moeten zijn, want als je een basis mist, kun je met de Bijbel alle kanten op."

Ook voormalig Kamerlid Meindert Leerling is kritisch. "Misschien is het best mogelijk eigentijdse woorden te vinden. Maar voor mij hoeft het niet. Aan katholieken en evangelischen valt heel goed uit te leggen wie wij zijn. Wij moeten voorkomen dat de Bijbel net als voor het CDA slechts een inspiratiebron is."

Het huidige Kamerlid Joël Voordewind beseft dat verandering gevoelig ligt bij met name de vrijgemaakt gereformeerden. Zelf is hij evangelisch en 'over bezwaren heen gestapt' toen hij lid werd. Er zijn overigens ook al katholieke leden. Maar Voordewind weet dat er andere christenen zijn die geen lid worden vanwege de in hun ogen beperkte grondslag van de partij. Hij is daarom voor een nieuwe formulering en krijgt bijval van onder meer de afdeling Elburg: "Als dat helpt om meer verbinding te krijgen en als we de focus op Jezus houden, ben ik niet bang voor verwatering", zegt voorzitter Eva Petra Simons.

De ChristenUnie zoekt met de aanpassing van de grondslag verbreding en lijkt naar de kiezers van het CDA te lonken. Ondertussen mogen er niet meer kiezers en leden weglopen dan erbij komen. Pas volgend jaar gaat de kogel door de kerk. Voorzitter Adema reist ondertussen langs de afdelingen. Er moet nog verder worden gepraat; in het debat de vinger bij de juiste theologische komma leggen, daar zijn de leden van de partij goed in.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden