ChristenUnie moet uit de kast komen

Formeel verwelkomt de partij wel homoseksuele kandidaten. ( FOTO ANP)

Waar blijven de rechtszaken tegen de ChristenUnie? Zo’n juridische beoordeling zou veel helpen.

De Europese commissaris voor werkgelegenheid en sociale zaken, Vladimír Spidla, heeft de Britse regering enkele maanden geleden gesommeerd haar wetgeving aan te passen. Werkgevers, inclusief kerken en andere religieuze organisaties, mogen mensen niet meer weigeren op basis van hun seksuele geaardheid. Dit is natuurlijk koren op de molen voor de conservatieve christenheid in Europa: weer een mooie gelegenheid om de EU neer te sabelen als ’het beest’ uit het apocalyptische toekomstvisioen van de apostel Johannes.

Het Britse rooms-katholieke bisschoppencollege protesteerde publiekelijk. Maar het zijn met name evangelische kerkgenootschappen die vrezen dat zij niet meer naar hun eigen overtuigingen kunnen functioneren. In de praktijk is de vrees van kerken en religieuze organisaties echter overtrokken. Zelden zal een werkgever een werknemer weigeren om zijn/haar geaardheid alleen; het zal althans in de officiële afwijzing niet terug te vinden zijn.

Een afwijzing zal meestal betrekking hebben op de ongeschiktheid van een kandidaat, of de beschikbaarheid van betere kandidaten. Een werkgever kijkt wel uit om het achterste van zijn tong te laten zien: ’Je bent homo, daarom moeten we je niet’. Dan kun je als werkgever natuurlijk een zaak verwachten.

Desondanks is het in de Nederlandse politiek nog steeds geaccepteerd dat een partij mensen uitsluit om hun seksuele geaardheid. Om een homo af te wijzen doet de ChristenUnie niet eens moeite om andere redenen aan te halen of geschiktere kandidaten te vinden.

Onlangs weigerde de Wageningse afdeling van de ChristenUnie Monique Heger op de kieslijst te zetten, omdat zij een vaste relatie heeft met een andere vrouw. Andere redenen werden niet gegeven. Heger heeft in het verleden al eens de raadsfractie geleid, dus over haar bekwaamheid bestaat geen twijfel. De relatie tussen politicus en partij is geen normale werknemer-werkgeverrelatie. Dus de uitspraak van de Europese Commissie lijkt hier dus niet direct van toepassing te zijn.

Misschien wordt het tijd, de gelijkwaardigheid van homo’s ook door te trekken in de politiek. De verleiding is groot voor mij, als homo en lid van de ChristenUnie – tot 2009 actief in het Amsterdams bestuur – om mijn juridisch gelijk te halen, desnoods tot aan het Europese Hof.

Voor mijzelf is het tot nu toe nooit een optie geweest omdat ik in principe geen broeders en zusters voor de rechter sleep. Maar homo-emancipatie binnen de ChristenUnie laat nog zo veel te wensen over en vooruitgang gaat zo tergend langzaam, dat zachtmoedigheid alleen weinig effect heeft.

Uitsluiting van homoseksuelen is de praktijk binnen de ChristenUnie en binnen veel kerken. Dit is meer dan een kwalijke zaak. Deze veroordelingen en uitsluitingen komen hard aan bij christelijke homo’s en hebben een verdere marginalisering en onderdrukking van christelijke homo’s tot gevolg.

Homorechten binnen de ChristenUnie via de juridische weg bewerkstelligen, is een strategie die transparant en eerlijk is. Het is in ieder geval duidelijker dan het ongecontroleerde proces dat nu aan de gang is. Daarin kan de ChristenUnie op ieder moment weer geconfronteerd worden met eigen politici die uit de kast komen, of met homoseksuele kandidaten die opkomen voor hun goed recht op een relatie.

Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Bij het vaststellen van het volgende landelijke verkiezingsprogramma zou de ChristenUnie zelf een belangrijke stap kunnen zetten door homo-emancipatie prominent op de agenda te plaatsen. Het huidige homobeleid van de CU bestaat uit weinig meer dan een uitspraak tegen geweld tegen homo’s, wat natuurlijk overbodig is. Het moet niet moeilijk zijn om het programma, als het gaat om homorechten, in ieder geval te verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden