ChristenUnie-kandidaat Eerste Kamer speler in kerkelijke rel

Remmelt de Boer staat op de nominatie senator te worden voor de ChristenUnie. Onomstreden is dat niet: De Boer is speler in een kerkelijke rel.

Van onze redactie religie & filosofie

amsterdam – ’Kerkelijk misdadig’, noemt de Kampense psychiater J. Meissner de beoogde senator R. de Boer, tweede op de kandidatenlijst van de ChristenUnie. De Boer is pedagoog en voorzitter van de kerkeraad van de Eudokiagemeente te Kampen-Noord.

Deze vrijgemaakt-gereformeerde kerk scheurde in 2004. Predikant E. Hoogendoorn ging diensten leiden in het Ichthuscollege, tot woede van de kerkeraad van de Eudokiagemeente.

Die kerkeraad, voorgezeten door De Boer, zette Hoogendoorn af, omdat de predikant zich zou hebben onttrokken aan de ’tucht van de kerkeraad’ en zich schuldig zou hebben gemaakt aan ’openlijke scheurmakerij’. De afzetting leidde tot heftige reacties.

In Trouw noemde de emeritus hoogleraar J. P. Lettinga de wijze waarop De Boers kerkeraad met Hoogendoorn was omgesprongen ’karaktermoord en ambtsmoord’. De anders zo rustige professor betichtte De Boer en de zijnen van een ’kwalijk spel van debunking, van beschadiging en ontluistering van Hoogendoorn’.

Het landelijke kerkverband, de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (GKV), schaarde zich vierkant achter de kerkeraad. Of dat zo blijft, valt nog te bezien. De commotie rond Hoogendoorn liep zo hoog op, dat een (landelijke) scheuring in het kerkverband aanstaande lijkt.

De voorzitter van de synode (het hoogste bestuursorgaan van de GKV), A. J. Kisjes uit Bunschoten, houdt rekening met een versnelde behandeling van de kwestie die normaal gesproken pas in 2008 op de agenda zou komen. Mocht de synode besluiten dat Lettinga (’ambtsmoord’) gelijk heeft, dan is dat voor kandidaat-Eerste Kamerlid De Boer vervelend, maar, zegt Kisjes, „een kamerlidmaatschap is een politiek ambt”. Dus hoeft een voor De Boer vervelende uitkomst geen gevolgen te hebben.

Volgens de Kampense psychiater J. Meissner, betrokken bij de geloofsgemeenschap rond Hoogendoorn, heeft de Eudokia-kerkenraad zich schuldig gemaakt aan ’wanbetaling, afzetting en ook nog, in augustus, aan uithuiszetting van een goede predikant’.

Kisjes verwacht dat de vrijgemaakte synode de kerkeraadsbesluiten tegen Hoogendoorn zal steunen. „Ik heb nog geen stukken gezien die een herziening van ons standpunt rechtvaardigen.”

Meissner wil dat de CU de kandidatuur van de ’kerkelijk misdadige’ De Boer intrekt. De partij stelt de kandidatenlijst op 10 maart vast. Volgens Henk van Ree van het CU-partijbureau heeft de kerkelijke kwestie (’Ja, die ken ik’) geen rol gespeeld voor de selectiecommissie.

Remmelt de Boer was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden