ChristenUnie: Houding SGP schaadt naam christenen

SGP-leider Kees van der Staaij (L) in gesprek met fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer afgelopen dinsdag. Beeld anp
SGP-leider Kees van der Staaij (L) in gesprek met fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer afgelopen dinsdag.Beeld anp

Het hoofdbestuur van de ChristenUnie haalt in een brief aan zijn leden hard uit naar de SGP vanwege de weigering van de staatkundig gereformeerden om reststemmen aan de CU te geven. Daardoor verloor de partij een tweede zetel die anders behouden was gebleven.

"De gevoelens van teleurstelling en verdriet zijn groot. Wat is gebeurd, is in onze ogen schadelijk voor het aanzien van de christelijke politiek en, erger nog, schadelijk voor de naam van christenen in het algemeen. Een door ons niet gezochte breuk met de SGP is werkelijkheid geworden", aldus voorzitter Blokhuis.

Bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer, afgelopen maandag, verloren beide partijen zetels. De CU ging van vier naar twee zetels, de SGP van twee naar één. Was de SGP bereid geweest reststemmen aan de CU te geven dan was het verlies voor die partij beperkt gebleven tot één zetel. Volgens Blokhuis lag er een oude afspraak tussen beide partijen: wie de meeste reststemmen had, zou de reststemmen van de andere partij erbij krijgen. Zo kreeg de SGP in 2007, met reststemmen van de CU, een tweede zetel in de senaat.

De CU haalde dit jaar op grond van het aantal Statenzetels 2,57 zetel in de Eerste Kamer, de SGP 1,46. Gesprekken tussen de besturen van beide partijen en nader overleg tussen de fractievoorzitters in Tweede en Eerste Kamer leverden deze keer niets op. "De SGP was onvermurwbaar", stelt Blokhuis.

De SGP zag deze keer de verdeling van de restzetels anders dan in het verleden. Nu lijstverbindingen niet meer zijn toegestaan, was een nieuwe situatie ontstaan, stelt de SGP. De christelijke politiek zou bovendien het beste zijn gediend met een sleutelpositie voor de SGP in de senaat. Een derde zetel voor de CU zou ten koste kunnen gaan van de restzetel voor de PVV. De 'coalitie' zou dan op 36 zetels uitkomen, waardoor de SGP geen sleutelrol zou hebben.

De partij wijst er op dat die rol nu al effectief is: de beperking van de winkelopenstelling op zondag en het handhaven van de strafbaarstelling van godslastering. De CU-voorzitter noemt die redenering 'niet valide'. De partijen hadden een christelijk blok kunnen vormen, meent hij. Door de patstelling ging een vierde zetel voor de twee partijen samen verloren. De coalitie heeft, de SGP meegerekend, 8 zetels in de Senaat, een nipte meerderheid. De SGP wil niet reageren op de brief.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden