ChristenUnie heeft weinig sympathie voor strategie van links

null Beeld

De strategie van de PvdA en GroenLinks om via de Eerste Kamer het kabinet Rutte een hak te zetten, kan rekenen op weinig sympathie van Roel Kuiper, de lijsttrekker van de ChristenUnie voor de Eerste Kamer.

,,Ik hoorde het Jolande Sap zeggen: ‘ik zal geen kans voorbij laten gaan om dit kabinet te laten struikelen’. Dat kan geen zelfstandig doel zijn van serieuze politiek”, zei Kuiper deze week tijdens een campagnetoespraak. Tweede-Kamerlid Tofik Dibi onderstreepte de strategie van GroenLinks door vrijdag op Twitter te stellen dat zijn partij 'eensgezind klaar is om het kabinet op 2 maart naar huis te sturen'.

Vorige week was het PvdA-lijsttrekker Marleen Barth die het kabinet waarschuwde dat haar partij in de Eerste Kamer het hart zal laten spreken. ,,En laat er geen misverstand over bestaan: dat hart is rood, en het zit links”, voegde ze er aan toe.

Kuiper sluit zich niet aan bij deze strategie. ,,De Eerste Kamer moet weg blijven van dit partijpolitieke kortetermijn-denken”, vindt hij. Het kabinet hoeft van hem dan ook niet op te stappen mocht het geen meerderheid in de senaat halen. ,,Een minderheidskabinet zal moeten werven en zaken doen met de Eerste Kamer. Daar heeft het zelf voor gekozen. Zij hoeft niet de handdoek in de ring te gooien als ze geen meerderheid haalt. Wij zullen voorstellen altijd op hun merites beoordelen en op constructieve wijze oppositie voeren.”

Ook voor de PVV bleek Kuiper weinig waardering te hebben. Vooral de manier waarop de partij van Wilders alle instituties de mond wil snoeren als zij, soms impliciet, iets over de PVV zeggen, is hem een doorn in het oog. ,,Neem het koningshuis. Zodra de Koningin iets zegt over ‘grofheid in woord en daad’ dan voelt Wilders zich gepikeerd en moet de Koningin uit de regering.”

De nieuwste aanval op instituties komt van de Noord-Hollandse PVV-lijsttrekker Hero Brinkman, die de Eerste Kamer wil afschaffen omdat zij de wetgeving onnodig zou vertragen. ,,PVV, stop met deze goedkope praatjes”, zegt Kuiper. ,,Verdiep je eens in de rol van de Eerste Kamer, het belang van zorgvuldigheid en kwaliteit in het wetgevingsproces, en verpest je carrière in de Eerste Kamer niet met deze puberale poging iets omlaag te halen wat je zelf nog niet van binnenuit kent!”

Morgen Grote Dag. Wat zou t mooi zijn als we met 1 missie eindigen: Eensgezind GroenLinks klaar om dit kabinet 2 maart naar huis te sturen.less than a minute ago via web

]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden