ChristenUnie gaat met nieuwe gezichten de verkiezingen in

Kamerlid Ortega was beschikbaar maar staat niet op lijst

De ChristenUnie gaat de verkiezingen in met drie Kamerleden op de eerste drie plaatsen van de kandidatenlijst. Daaronder staan louter nieuwe namen. "Naast veel Haagse ervaring komen wij met nieuwkomers die midden in de samenleving staan", lichtte voorzitter Janneke Louisa gisteren toe.

Zoals verwacht staan fractievoorzitter Arie Slob (plek 1) en zijn collega's Joël Voordewind (2) en Carola Schouten (3) op verkiesbare plaatsen. Als naar de peilingen wordt gekeken (de ChristenUnie staat al enige tijd op 5 zetels, soms op 6) mag ook een aantal nieuwkomers voorzichtig op een plek in de Kamer rekenen. Zoals Gert-Jan Segers (4), directeur van het wetenschappelijk bureau van de ChristenUnie en campagneleider, en Carla Dik-Faber (5), fractievoorzitter van de CU in de Utrechtse Provinciale Staten, voorzichtig rekenen op een verkiesbare plaats. Voor natuurkundige Eppo Bruins (6) en EO-presentator Herman Wegter (7) breken onzekere tijden aan.

De ChristenUnie heeft vanaf 2002 slechts één keer, in 2006, zetels gewonnen. De partij ging toen van drie naar zes zetels. In 2010 verloor de partij één zetel.

Wie niet op de lijst staat, is Kamerlid Cynthia Ortega. Zij was wel beschikbaar, aldus het partijbestuur, maar de selectiecommissie heeft gemeend haar niet op de kandidatenlijst te zetten. "De opdracht was: zoek een mix van Haagse ervaring en vernieuwing, in een team dat qua samenstelling goed met elkaar kan samenwerken. Daar zat Cynthia niet bij. Wij vonden dit het sterkste team", aldus CU-voorzitter Janneke Louisa.

In 2010 stond de binnen ChristenUnie-kringen relatief populaire Ortega ook op een onverkiesbare plaats, maar toen zette het congres haar op een verkiesbare plek, ten koste van Ed Anker. Die mogelijkheid is er nu niet. Volgens voorzitter Louisa wilde Ortega alleen op een verkiesbare plaats staan. Zij was niet bereikbaar voor commentaar.

Kamerlid Esmé Wiegman zei vorige week de politiek te willen verlaten. Andere kandidaten: Anja Haga (8), Ixora Balootje (9), Ard Kleijer (10) en Jan de Wit (11). Alle vier zijn lokaal of provinciaal politiek actief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden