ChristenUnie en de homo’s

Vervoer over water

Amateurs voor inburgeren

Hoezo bestaat God niet?

Ophef over ds Hendrikse

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

ChristenUnie en de homo’s

Even een reactie op de overtrokken en verontwaardigde uitingen over de vertegenwoordiging van de ChristenUnie door mensen met een homoseksuele leefwijze. Het is toch niet zo vreemd dat politieke partijen zich liever niet laten vertegenwoordigen door mensen die de uitgangspunten van hun partij via daden tegenspreken?

Hoe zou de PVV van Wilders het vinden om vertegenwoordigd te worden door een moslima in boerka? En waar blijft de geloofwaardigheid van de Partij voor de Dieren als ze zich laten vertegenwoordigen door een bontfokker? Zou Jan Marijnissen het op prijs stellen om een doorgewinterde kapitalist als woordvoerder te hebben of wat moet de VVD met een notoire beroepswerkeloze? De politiek is soms toch al niet geloofwaardig dus is het maar goed dat politieke partijen in deze zaken hun geloofwaardigheid hoog houden.

P. den Breejen Hardinxveld-Giessendam

Vervoer over water

Afgelopen zomer fietste ik met een vriendin langs onze rivieren. Van Maassluis naar Dordrecht langs de Maas. Waterbus van Dordrecht naar Sliedrecht, overgevaren naar Werkendam , langs Merwede en Waal naar Nijmegen, langs de IJssel naar Zutphen. Schitterend en nergens waren de rivieren vol. Het plan van staatssecretaris Huizinga verdient alle steun.

Tonny de Vries Middelburg

Amateurs voor inburgeren

’Wij moeten niet terug naar tijdperk van goedwillende amateurs’ kopt Trouw op 3 november boven een artikel over inburgeringscursussen. Dat is een foute benadering. Vrijwilligers worden in het artikel over inburgeringscursussen door een directeur van een roc neergezet als prutsers, tegenover de professionaliteit van zijn medewerkers.

Ik begrijp, als voormalig vakbondsvoorman, best dat men boos is over bezuinigingen, waardoor deskundige medewerkers van roc’s hun baan verliezen. Dat is zuur en onterecht. Maar de roc’s zouden zich door de nieuwe Wet inburgering niet moeten laten verleiden zich tegenover vrijwilligers op te stellen.

Vele vrijwilligers van Humanitas zijn gepassioneerd én professioneel, maar onbetaald, bezig met de begeleiding van allochtonen bij taalondersteuning en participatie. Wij kunnen door goede scholing en begeleiding de professionaliteit van onze vrijwilligers garanderen. Ze zijn er voor meer dan de ’toeters en bellen’, zoals in het artikel wordt gesuggereerd. Vrijwilligerswerk is er niet om de gaten op te vullen die door bezuinigingen vallen. Maar vrijwilligerswerk is zeker ook, door onderliggende betrokkenheid van burgers op elkaar hét middel voor sociale cohesie. Daar mogen we niet denigrerend over doen.

Lodewijk de Waal directeur Humanitas

Hoezo bestaat God niet?

Tot mijn verbazing lees ik de laatste tijd bij herhaling in ons dagblad de mening van mensen dat God niet bestaat. Kijk dan eens naar de bloemen die voor je op tafel staan. Geen mens kan ze maken. Kijk eens naar je eigen lichaam, je beenderen met het vlees daaromheen, de bloedvaten, de huid. Kijk ook eens naar je ogen die zien en je hersenen die opvangen en verwerken.

Noem dat ’natuur’ maar dat is hetzelfde als ’God’. Hij schiep de aarde en ons daarop. Wij behoeven de ’Godsontkenners’ niet te bekeren.

De omstandigheden waarin ook zij leven is zo, met al het vele en het goede wat we mogen hebben.

J.H. Reinders Boskoop

Ophef over ds Hendrikse

Er is nogal wat ophef omtrent dominee Klaas Hendrikse, die stelt dat God niet bestaat. Laat ik het – als gelovige – nu toch helemaal met hem eens zijn! De schepping, de schepsels, wij bestaan.

Maar God is.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden