Corruptie

ChristenUnie en CDA: Stel integriteitstoets voor wethouders verplicht

 De in opspraak geraakte wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui bieden in het Atrium formeel hun ontslag aan als wethouder. Ze worden verdacht van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. ANP LEX VAN LIESHOUT Beeld ANP
De in opspraak geraakte wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui bieden in het Atrium formeel hun ontslag aan als wethouder. Ze worden verdacht van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. ANP LEX VAN LIESHOUTBeeld ANP

Regeringspartijen ChristenUnie en CDA willen dat aanstaande wethouders verplicht een integriteitsonderzoek moeten ondergaan. Zo moeten incidenten zoals in Den Haag, waar twee wethouders zijn opgestapt omdat ze verdacht worden van corruptie, worden tegengegaan.

Er bestaat al een landelijke integriteitstoets. Daarbij wordt gekeken naar functies in het verleden, nevenfuncties en andere kwetsbaarheden van kandidaat-wethouders. De toets is niet verplicht, al kiezen sommige gemeenten er wel voor. In Den Haag was dat niet het geval.

Als het aan het CDA en de ChristenUnie ligt komt daar verandering in en moeten ook kandidaat-bestuurders van provincies en waterschappen eraan geloven. “We moeten alles doen om te voorkomen dat een situatie zoals bij het gemeentebestuur van Den Haag zich herhaalt”, zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie.

Nederland telt meer dan 1300 wethouders. Hun aantal stijgt sinds 2010; vanwege de versplintering zijn er meer partijen nodig om een college te vormen. Partijen dragen zelf hun kandidaat-wethouders voor, de gemeenteraad benoemt hen.

Moreel kompas

De opgestapte Haagse ex-wethouder, Richard de Mos, spreekt opnieuw tegen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan vriendjespolitiek. In een interview met het AD zaterdag zegt hij: “Ik zie geen probleem: zo werk je toch als wethouder?” Volgens hem is er “bitter weinig mis” met zijn moreel kompas. De Mos en zijn collega-wethouder Rachid Guernaoui moesten onlangs het veld ruimen omdat ze tegen betaling vergunningen zouden hebben geregeld. De Mos gaat terug de gemeenteraad in als fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Hij denkt dat de zaak met een sisser zal aflopen: “Ik ga ervan uit dat er geen veroordeling komt, al hebben ze mijn hele politieke carrière naar de klote geholpen.”

Lees ook:

Verbijstering in Haagse gemeenteraad nadat coalitie valt over corruptiezaak De Mos

Coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks willen niet verder met een partij waarover een waas hangt van corruptie. Hoe nu verder?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden