ChristenUnie durft niet te vernieuwen

De ChristenUnie (CU) heeft een weinig gelukkige omgang met kandidaten die nieuwe doelgroepen aan de partij kunnen binden. Na de nogal moeizame omgang van de partij met de eerste CU-vrouw in de Kamer, Tineke Huizinga, speelt dat probleem nu met Cynthia Ortega, representant van christenmigranten.

Toen de ChristenUnie in 2002 als nieuwe fusiepartij aan de verkiezingen meedeed, was een fris imago belangrijk. Vrouwen verdienden een gelijkwaardige positie - anders dan de SGP voorstaat. De CU schrok echter terug voor de praktische uitvoering. Tineke Huizinga stond op een onverkiesbare plaats. De kiezer bleek al veel verder: Huizinga kwam door voorkeurstemmen in de Kamer, net als bij de verkiezingen daarna. Dankzij haar nadruk op sociaal beleid werd de CU ook interessant voor christenen die voorheen onderdak vonden bij progressieve partijen.

Dit kiezerspotentieel en de kracht van iemand die net even anders is, lijken door de partij echter nooit voldoende op waarde geschat. Dat herhaalt zich nu.

Cynthia Ortega-Martijn vertolkt de stem van de groep van 1 miljoen christenmigranten, een groep met een zwakke positie in de samenleving. Ze geeft hun een stem. In 2010 en ook nu zette het congres haar echter op een onverkiesbare plaats. Net als in 2010 ligt er voor het partijcongres een motie om haar terug op de lijst te krijgen.

De partij wilt wel verbreden en nieuw potentieel aanspreken, maar zodra die verbreding dichtbij komt blijken andere waarden belangrijker. Kandidaten met de oude vertrouwde nestgeur krijgen de voorkeur. Dat moet anders. De CU moet nu daadwerkelijk plaats inruimen voor die nieuwe kandidaten. Vandaag zal het blijken, op het partijcongres.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden