ChristenUnie Den Helder mag van landelijk bestuur niet in zee met PVV

Piet Adema, landelijk bestuursvoorzitter van de ChristenUnie.  Beeld anp
Piet Adema, landelijk bestuursvoorzitter van de ChristenUnie.Beeld anp

Het is een oekaze van bovenaf: terwijl de ChristenUnie in Den Helder over een coalitie met de PVV onderhandelt, wil het landelijk bestuur dat zij daarmee stopt.

Rianne Oosterom en ANP

Partijvoorzitter Piet Adema rekent erop dat de Helderse CU de coalitieonderhandelingen met de partij van Geert Wilders afbreekt, meldt hij zaterdag.

Adema is 'onaangenaam verrast' door het nieuws dat de lokale ChristenUnie en PVV en vier andere partijen het al bijna eens zouden zijn over een coalitieakkoord, dat zij achter de rug van informateur Jan Nagel smeden, die juist mikt op een coalitie tussen een lokale partij, de seniorenpartij, VVD en CDA.

Adema noemt dit 'hoogst onverstandig' en heeft vragen over de manier waarop de onderhandelingen tot stand zijn gekomen. De voorzitter gaat ervan uit dat de zorgen die er zijn over de beoogde samenwerking 'serieus worden genomen en tot een nieuw, verstandig besluit leiden'.

Juist omdat de CU en de PVV in Den Haag aan het Binnenhof vaak tegenover elkaar staan, moeten de lokale partij schroom voelen om in zee te gaan met de partij van Geert Wilders. Maar de Helderse PVV is gematigder, vindt de lokale CU-fractie, daar is wel mee te praten.

Conceptakkoord met PVV als struikelblok

De fractievoorzitter van de Helderse CU, Tjitske Biersteker, zegt geen commentaar te hebben op de uitspraken van Adema. Zij heeft ook geen contact met hem gehad, zegt ze. Piet Bras, bestuurslid voor de lokale partij, heeft wel contact met Adema gehad en neemt zijn standpunt mee als 'een van de reacties' op de zaak.

Het bestuur van de lokale partij moest uit de krant vernemen dat de fractie met de PVV in zee wilde en uitte, net als het landelijke bestuur nu, bezwaren. Ondanks de kritiek zijn de plannen om samen te werken met de PVV zijn nog niet van de baan. De CU vraagt donderdag aan haar leden wat zij vinden.

Piet Bras: "Het conceptakkoord lijkt er goed uit te zien, maar de PVV erbij lijkt wel een struikelblok." Gisteren zei hij tegen Trouw moeite te hebben met de losse eindjes van het akkoord. "Er zijn veel CU-punten in terug te vinden, maar er zijn ook heel veel onderwerpen vrijgelaten. De vraag is of dat wel werkbaar is."

Daar komt de principiële vraag naar de wenselijkheid van samenwerken met de PVV nog bij. Hij kan het zich voorstellen dat de landelijke partijtop zich daar nu mee bemoeit, maar in principe beslist de lokale afdeling zelf wat ze doet, aldus Bras.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden