ChristenUnie begint aan lastig islamdebat

(ANP) Beeld
(ANP)

Met een congres, zaterdag in Amersfoort, begon de ChristenUnie met de achterban een reeks debatten over de islam en moslims.

Met een debattenreeks over de islam maakt de ChristenUnie een inhaalslag. De partij heeft de discussie over islam en moslims in Nederland te lang overgelaten aan geseculariseerde partijen als de VVD, PvdA, de PVV van Geert Wilders en aan haar grote christelijke zuster het CDA, zo werd zaterdag duidelijk.

De nieuwe directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, wil het relatieve stilzwijgen in de partij doorbreken – juist omdat zijn partij vanuit de van oudsher sterke religieuze oriëntatie moslims de hand kan reiken bij het integreren in de Nederlandse samenleving, vindt hij.

Daar komt bij dat de partij zich inmiddels rap begint te ontwikkelen als bestuurderspartij, in de coalitie met CDA en PvdA, maar ook in tal van colleges in gemeenten en provincies. Zij hebben dagelijks te maken met uiteenlopende vragen over integratie van migranten. Bovendien zet Geert Wilders met zijn forse groei in de peilingen een steeds grotere druk op het debat.

Dit debat is ontspoord en wordt eenzijdig gevoerd, vindt Segers. „In het islamdebat is sprake van een dubbele identiteitscrisis. Twee groepen stellen zich de vraag: wie ben ik eigenlijk? Een nieuwe generatie Nederlandse moslims, hier geboren. En een autochtone, grotendeels geseculariseerde bevolking die spreekt over de Nederlandse identiteit, maar niet weet waar ze die zoeken moet.”

De meerderheid begint zich steeds meer te gedragen als een meerderheid en weet niet meer om te gaan met religieuze groeperingen die in de minderheid zijn, memoreerde de historicus James Kennedy.

Segers onderkent dat er ook heel wat weerstanden in zijn partij moeten worden overwonnen. De door Wilders benoemde sentimenten tegen moslims en islam in Europa leven sinds jaar en dag in de achterban van zijn partij. „Ik weet niet beter dan dat islam onderwerping betekent. De islam heeft een dubbele agenda”, zo verwoordde oud-RPF-Kamerlid Meindert Leerling zaterdag die gevoelens.

„Ik kan u vertrouwen, maar kan ik alle moslims vertrouwen?”, vroeg een ouder partijlid aan de aanwezige Fatima Elatik (PvdA), voorzitter van de Amsterdamse deelraad Zeeburg. Het Utrechtse CU-Statenlid Kees van Kranenburg verwees naar de drie Formulieren van Enigheid, waarin de islam een ’verfoeilijke godsdienst’ wordt genoemd. „Daar heeft de partij zich aan gecommitteerd.”

Opvallend genoeg leek de gelovige Elatik niet uit het veld geslagen door dat uitgesproken wantrouwen, zelfs niet na de opmerking van de conservatieve en orthodox-christelijke publicist Bart-Jan Spruyt dat haar God niet de zijne was. Zij vertelde dat ze vroeger graag naar een EO-jongerendag ging en zingend en biddend de dag doorbracht. „De verschillen tussen ons zijn groot, maar we delen de band met die ene Schepper”, repliceerde zij. Zij riep de ChristenUnie op, vanwege haar sterke religieuze oriëntatie, een rol te gaan spelen in kwesties rond islam en moslims.

Gert-Jan Segers pakte in zijn bijdrage deze handschoen op. Volgens hem moet het mogelijk zijn met iedereen in dit land een ’verbond’ te sluiten, vanuit de gedachte ’we beloven elkaar trouw en we houden ons aan de fundamentele vrijheden en waarden van dit land’. Maar, zo waarschuwde hij tegelijkertijd, als er als christenen politiek en maatschappelijk samengewerkt moet worden met moslims, zal dat nooit verder kunnen gaan dan een ’verstandshuwelijk’. Want daarvoor zijn de religieuze verschillen te groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden