Opinie
'Christenpesten': veel gejammer, maar geen argumenten
Open Doors - stichting te Ermelo die bijhoudt hoe het wereldwijd staat met de christenvervolging - kwam deze week met haar jaarlijkse ranglijst. Die bevatte helaas weinig opmerkelijks. Als vanouds staat het communistische Noord-Korea op nummer 1, waarna een hele reeks islamitische landen volgt. Enige nieuwe ontwikkeling: ook in Afrika hebben christenen volgens Open Doors in toenemende mate voor hun leven te vrezen. Met dank aan het oprukkend moslimextremisme.
Bezien vanuit dit treurige perspectief is Nederland een waar paradijs van geloofsvrijheid. Iedereen mag vrijelijk zijn godsdienst belijden, zo vaak en zo vroom als hij wil. Iedereen mag de boeken schrijven en lezen die hij wenst. Iedereen mag, binnen de muren van het eigen godshuis, vrouwen als tweederangswezens behandelen. Homo's buitensluiten van je club is geheel gelegitimeerd. En dan kun je ook nog je kinderen naar geestverwante scholen sturen, gefinancierd door de overheid.
Geen enkele reden tot klagen - althans, dat zou je zeggen. Toch kun je de laatste weken geen opiniepagina openslaan of je leest heel andere geluiden.
Vooral aanhangers van ChristenUnie en SGP roepen om het hardst dat er sprake is van 'christenpesten'. Volgens hen zou er in deze samenleving 'steeds minder' ruimte zijn voor religieuze minderheden. Ook de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland voegde zich recentelijk in dit koor. Volgens Arjan Plaisier stevenen wij regelrecht af op een land met maar 'één groot gebod': de scheiding tussen kerk en staat. "Alle resten van een christelijke of vermeend christelijke cultuur", mokte hij in een liberaal avondblad, "dienen vakkundig opgeruimd te worden."
Steen des aanstoots is bovenal D66. Die zou, nu de confessionele partijen aan macht hebben ingeboet, sluw haar 'seculiere agenda' willen doordrukken. Dus komt de partij met voorstellen tot schrappen van de zondagsrust, van de koppeling tussen de gemeentelijke administratie en die van de kerken, van de wet op de smalende godslastering, van de frase 'bij de gratie Gods'. De ene keer krijgt de partij de Kamer aan haar zijde, de andere keer niet.
Gek genoeg blijft in het ongewisse waarom dit alles zou wijzen op 'christenpesten'. Ik hoor veel gejammer, maar tot op heden geen argumenten.
Ook om andere redenen klinkt het verwijt nogal mal. D66 heeft er nooit een geheim van gemaakt hoe ze denkt over de rol van religie in deze samenleving. Dat ze bij gelegenheid probeert om haar opvattingen hieromtrent door de Kamer te krijgen, kun je haar moeilijk kwalijk nemen.
Evenzogoed, om maar een voorbeeld te noemen, probeerde de ChristenUnie ten tijde van kabinet-Balkenende IV haar standpunt omtrent embryoselectie erdoor te krijgen. Alleen omdat zij er principieel bezwaar tegen maakte, werd het voorstel schielijk ingetrokken. Ten tijde van kabinet-Rutte I was het gedoogpartij SGP die ervoor zorgde dat de weigerambtenaar mocht blijven weigeren. De VVD liet op het laatste moment de oren hangen naar de mannenbroeders en stemde met hen mee.
En nu is het D66 die ideetjes uit haar partijprogramma tracht te verwezenlijken. Daar mag je natuurlijk best hete tranen om schreien. Maar terugslaan met argumenten zou heel wat meer indruk maken.