Christenen voeren actie tegen evolutieleer

RIJSWIJK (ANP) - Behoudende christenen voeren volgend jaar actie tegen het kritiekloos aanvaarden van de evolutieleer. Het is in 2009 tweehonderd jaar geleden dat Charles Darwin, de bedenker van de evolutieleer, werd geboren.

De christenen willen kort voor 12 februari, Darwins geboortedag, bij meer dan zes miljoen huishoudens in Nederland de brochure 'Evolutie of schepping - Wat geloof jij?' laten bezorgen waarin staat dat het ,,technisch'' niet te bewijzen is dat de mens door de evolutie of door Gods schepping op aarde is gekomen.

Volgens de initiatiefnemers, die zich presenteren op de website creatie.info, worden de mensen dagelijks overspoeld met op de evolutietheorie gebaseerde informatie. ,,Niet alleen in documentaires op de tv, maar ook in allerlei boeken hoor en lees je over de big-bang, over een miljarden jaren oude aarde, over het toevallig ontstaan van het leven en over onze aapachtige voorouders''. Volgens de evolutietheorie stamt de mens van de aap af. De scheppingsleer (creationisme) gaat uit van de bijbelse opvatting dat God de mens heeft geschapen.

Tragisch

Coördinator van de campagne is Kees van Helden, voorzitter van de vereniging Bijbel & Onderwijs. Op de website stelt hij dat de actie mensen aan het nadenken wil zetten. De evolutieleer geeft geen antwoord op vragen als Waar kom ik vandaan?, Waarom ben ik hier? en Waar ga ik heen als ik sterf? Hij noemt het tragisch dat de mensen tot Darwin het antwoord op zulke vragen in de Bijbel zochten en daarna dachten ,,het zelf beter te weten''.

Meer dan twintig behoudende Nederlandse en Belgische organisaties uit protestants-christelijke kring werken aan de campagne mee. Daaronder zijn Schreeuw om Leven, Stichting Ark van Noach en Stichting de Oude Wereld. In het Comité van Aanbeveling zitten onder anderen baptistenvoorganger Orlando Bottenbley uit Drachten, de christelijke gereformeerde ethicus Willem Velema en Johan Huibers, die met een nagebouwde Ark van Noach door Nederland vaart.

Uit een onderzoek van het maandblad Quest bleek vorige week dat meer dan 40 procent van de Nederlanders gelooft dat de mens niet van de aap afstamt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden