Christenen steunen Assad om te overleven

Katholieke kerk in Damascus. Beeld afp
Katholieke kerk in Damascus.Beeld afp

Wanneer zal president Basjar Assad de bloedige strijd tegen zijn eigen bevolking opgeven? Het houdt me bezig. Ik ben zelf in Nederland opgegroeid, maar een groot deel van mijn familie komt oorspronkelijk uit Syrië. Ze horen daar tot de minderheid van de christenen.

De christenen zijn voor president Basjar (en daarvoor voor zijn vader) altijd een belangrijke steunpilaar geweest voor het instandhouden van hun regime. Deze kwetsbare minderheid was veelal niet in de positie om Assad haar steun te weigeren. Met name onder de arme boerenbevolking heeft hij altijd kunnen rekenen op sympathie.

Overlevingsmechanisme
Voor veel christenen in Syrië is het een overlevingsmechanisme: door het regime goedgezind te zijn wordt hun gezin met rust gelaten en kunnen hun kinderen na een eventuele studie ten minste een baan vinden. Het gevoel van angst en onderdrukking komt tot uitdrukking in het Syrische adagium 'Trek nergens je mond open, behalve bij de tandarts'.

Diegenen die de angst en onderdrukking niet langer konden verdragen, zijn in de loop van de jaren zeventig en tachtig Syrië ontvlucht, veelal na lange detentie en het betalen van grote sommen geld in ruil voor vrijlating. Zij die achterbleven, voelden zich veelal niet in de positie om zich tegen het regime te verzetten. De Syrische staat liet daar ook geen enkele ruimte meer voor.

Toestemming
In Syrië is de staat de afgelopen decennia zelfs doorgedrongen tot de kerk. Het is ondenkbaar dat men een nieuwe priester kan wijden zonder de goedkeuring van de overheid. De arm van Al Assad reikt verder dan in andere vergelijkbare regimes. Zelfs voor een huwelijk is de schriftelijke toestemming van het regime nodig. Anders ben je ervan verzekerd dat je huwelijksdag zwaar wordt verstoord.

De afgelopen maanden hoor ik in mijn omgeving enerzijds geregeld: 'Een opvolger van Basjar zal niks beter zijn dan hij'. Volgens anderen is erger dan Al Assad niet mogelijk.

Hoewel verschillende scenario's denkbaar zijn, is bij een eventuele val van Al Assad een hevige burgeroorlog niet onwaarschijnlijk. Soennieten, salafisten, alevieten en andere religieuze groeperingen zullen strijden om de macht; ze zullen steun aan Assad willen wreken, of juist het verzet van de ander tegen datzelfde regime.

Voortekenen
Een deel van die agressie lijkt zich tegen de christenen te gaan richten. Recente aanslagen als de bombardementen op de Syrisch-orthodoxe Deir Al Adra kerk in Homs en het eeuwenoude Syrisch-katholieke Mar Mousa klooster bij het plaatsje Nebek zijn de voortekenen.

Zeker is dat de christenen in Syrië bij een vertrek van Al Assad een onzekere toekomst tegemoet gaan. Bij gebrek aan gemeenschappelijke leiding en middelen om zichzelf te verdedigen zijn ze vogelvrij. Dat de leus 'alles beter dan Basjar!' - nog - niet door alle Syrische christenen wordt geroepen, is dan ook begrijpelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden