Christenen opgepakt in Delhi

Protest tegen aanvallen op kerken in de kiem gesmoord. Minister belooft wel beveiliging.

De politie in New Delhi heeft gisteren honderden demonstrerende christenen opgepakt. Zij eisten dat de Indiase overheid onderzoek doet naar het vandalisme dat een reeks kerken de afgelopen maanden heeft getroffen. Maar voor ze goed en wel begonnen waren met hun protestmars, greep de politie in.

De christenen hadden zich verzameld voor de Heilige Hart Kathedraal en waren van plan naar de ambtswoning van de minister van binnenlandse zaken te marcheren. Daar stak de politie een stokje voor: "De betogers hebben geen toestemming om op de openbare weg te protesteren. Ze kunnen niet zomaar naar de woning van de minister lopen", stelde een hoge politiefunctionaris.

Hij ging verder niet in op de zorgen van de christenen, die ruim 2 procent van de Indiase bevolking uitmaken, en die zich in toenemende mate bedreigd voelen. Ze hebben het gevoel dat er een nieuwe wind waait sinds de conservatieve hindoe Narendra Modi in mei de verkiezingen won en premier werd. Volgens de christenen hebben sindsdien hindoeistische hardliners meer ruimte gekregen, en is het aantal aanvallen op kerken toegenomen.

In Delhi ging in december een kerk in vlammen op, en daarna werden verschillende gebedsgebouwen gevandaliseerd. Nog afgelopen maandag werden bij een inbraak in een kerk heilige objecten vernield - het vijfde dergelijke voorval in twee maanden tijd. Aartsbisschop Anil Couto van Delhi sprak van een 'duidelijk patroon van georkestreerde aanvallen'.

Premier Modi heeft zich, tot teleurstelling van de christenen, nog niet uitgesproken tegen de aanvallen. Maar mogelijk worden de christenen toch gehoord: gistermiddag mochten enkele christelijke leiders bij de minister van binnenlandse zaken komen. Hij zegde betere beveiliging toe van de 225 kerken in de hoofdstad, en beloofde een onafhankelijk onderzoek naar de recente aanvallen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden