Christenen niet weg uit Midden-Oosten

Gevaar | interview | PKN-voorzitter Van den Broeke is bij een overleg in Jordanië over de benarde positie van christenen.

CHRIS KLAASSE en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Geweld door moslimextremisten is een groot probleem voor christenen in landen als Syrië, Irak en Egypte. Om die reden zijn kerkleiders uit het Midden-Oosten in Jordanië bijeen om te praten over de toekomst. Karin van den Broeke, voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland, is als waarnemer aanwezig.

Wat valt u het meest op tijdens uw verblijf in Jordanië?

"Veel christenen in het Midden-Oosten zijn vastberaden niet weg te vluchten, al neemt de druk op hen sterk toe. Die houding verbaasde me. Je zou verwachten dat men weg wil. Verder was het overweldigend om te zien met hoeveel liefde en gedrevenheid de kerken zich daar inzetten voor hun vluchtende medemens. In Nederland zamelen we als kerken tweedehands kleding in voor de asielzoekers. In Jordanië wordt dat gezien als mensonwaardig, dus kopen ze nieuwe kleding."

Waarom willen deze christenen in onveilige gebieden blijven?

"Een christelijke presentie in het Midden-Oosten wordt als onmisbaar gezien, omdat het de bakermat van het christelijke geloof is. Als het christendom verdwijnt, beschouwt men dat als een enorm verlies voor het gehele christendom. Tegelijkertijd snapt men ook dat het Westen niet zit te wachten op zoveel vluchtelingen. Toch hebben de kerkleiders alle begrip voor mensen die weg willen trekken naar een veiliger omgeving."

De islam kent zijn oorsprong ook in het Midden-Oosten. Is dat niet lastig voor christenen die daar wonen?

"De christenen beseffen ook dat de islam is geworteld in dit deel van de wereld. Een van de aanwezigen die ik sprak zei: 'Eeuwenlang hebben we vreedzaam naast elkaar geleefd. Veel moslims willen dat nog steeds.' Niet alleen christenen, ook moslims lijden onder radicalisme. Dat verbindt hen. Een manier om samen tegen het extremisme te strijden is door kinderen van jongs af aan te leren dat ze elkaar in hun waarde moeten laten. Dat gebeurt nu al door kinderen met beide achtergronden naar dezelfde basisschool te sturen."

Wat kon u zelf bijdragen?

"De vergadering heeft naast een coördinerende functie tussen kerken in het Midden-Oosten ook een bemoedigende rol. Er zijn, vooral in landen waar christenvervolging is, veel op zichzelf staande kerken. De gelovigen voelen zich vaak alleen en hebben behoefte aan steun, ook uit andere gebieden van de wereld. Namens de protestanten in Nederland sprak ik mijn medeleven uit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden