'Christenen in moslimwereld vrezen geweld tijdens Pasen'

Christenen in de moslimwereld zien het Paasweekend met angst tegemoet, stelt de stichting Open Doors die opkomt voor vervolgde christenen.

In Nigeria, Somalie, Pakistan, Irak en Egypte maken christenen zich grote zorgen. 'De bloedige aanslagen rondom Kerst 2010 liggen nog vers in het geheugen', zegt Open Doors-woordvoerder Wimco Ester.

Pasen staat volgens Open Doors bekend als het christenfeest bij uitstek. Juist daarom wordt het lijden, sterven en de opstanding van Jezus door extremisten aangegrepen om aanslagen te plegen.

'Met Pasen zitten de kerken extra vol', zegt Ester. 'Zelfs christenen die niet regelmatig naar de kerk gaan, komen dan meestal wel en iedereen weet wat er in Bagdad en Alexandrië gebeurde. Het is de vraag hoeveel christenen nu naar de kerk durven gaan.'

Op Goede Vrijdag is de spanning vooral hoog in Pakistan. 'Christenen zijn bang dat extremistische imams een menigte vormen om christenen aan te vallen', aldus Ester.

In het dorp Gujranwala zouden de meeste christelijke inwoners hun koffers al hebben klaarstaan om te vertrekken. In Gujranwala werden vorige week twee christenen gearresteerd 'uit bescherming'. Moslims beschuldigden hen van het ontheiligen van de Koran, waarop de oproep werd gedaan de christenen te straffen. De politie was ter plaatse voor het tot geweld kwam, maar de situatie is nog altijd uiterst gespannen.

In Nigeria speelt de verkiezing van de christen Goodluck Jonathan tot president hoog op. Ruim 15.000 mensen, van wie het merendeel christen, zijn op de vlucht geslagen. In het islamitische noorden van Nigeria vallen radicalen geregeld christenen aan.

In Somalie sleurden extremisten een 21-jarige ex-moslim die zich had bekeerd tot het christendom uit zijn woning en schoten hem dood. 'De schrik zit er goed in', aldus Ester. 'Somalische christenen weten dat de rebellen het christendom willen uitroeien. Ze moeten hun geloof volledig verbergen.'

Open Doors hoopt dat kerken in Nederland en België dit weekend stil willen staan bij het (dreigende) geweld tegen vervolgde christenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden