'Christenen in biblebelt een monument? Dan satanisten ook'

Het Capitool (parlementsgebouw) van de staat Oklahoma. Beeld Wikimedia
Het Capitool (parlementsgebouw) van de staat Oklahoma.Beeld Wikimedia

Het is omstreden, het beeld van Mozes' Tien Geboden naast het parlementsgebouw van de Amerikaanse staat Oklahoma. Critici vinden dat het niet thuishoort op politiek neutraal terrein. Maar satanisten zien nu een buitenkansje.

Robin de Wever

De Satanische Tempel, een klein satanistisch gezelschap in New York, heeft aan de beheercommissie van het parlementsgebouw laten weten dat het ook een standbeeld wil plaatsen. Als christenen hun religie mogen etaleren, redeneert de groep, dan mogen andersgelovigen dat ook.

Het voorstel zal ongetwijfeld voor onrust zorgen in Oklahoma. De staat ligt middenin de Amerikaanse biblebelt en heeft een sterk Republikeinse volksvertegenwoordiging. Seculiere belangengroepen stelden in 2009 dat het beeld van de Tien Geboden indruist tegen de constitutie - die zou immers voorschrijven dat het politiek bestuur niet één geen godsdiensten mag voortrekken. De grote Republikeinse fractie wees die kritiek van de hand.

Als het aan de satanisten ligt, verrijst er binnenkort een 'smaakvol' bouwwerk, dat 'in lijn is met de vereisten van de gemeenschap'. Een van de ontwerpen is een pentagram, de vijfpuntige ster die veel satanisten gebruiken als geloofssymbool. Ook overweegt de groep een 'interactief paneel' voor kinderen.

Een eerbetoon aan Satan
'Ons potentiële monument wordt een eerbetoon aan de historisch/literaire Satan', schrijft de Satanische Tempel in een brief aan de parlementaire beheercommissie. 'Het zal zeker aan de voorwaarden voldoen.' De hedendaagse satankerk is een spirituele beweging, die magie en individualisme preekt.

Republikeins parlementariër Mike Ritze, die zich sterk maakte voor de oprichting van het Tien Geboden-beeld, wil tegenover Associated Press niet reageren op de nieuwe plannen. Een woordvoerster van de Satanische Tempel is Ritze in ieder geval dankbaar. 'Op straat kom je niet zo snel een satanistische tempel tegen', meent zij. 'Maar nu mogen we onszelf dus tonen in de publieke ruimte. Zo zijn we veel beter zichtbaar.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden