christenen en internet / ’Gelovigen moeten beter leren debatteren’

Nauwelijks een jaar na de start houdt de christelijke discussiesite Gristelijk.nl door gebrek aan tijd en geld op te bestaan. Volgens de makers verliest het internet daarmee ’een plaats om onbeschaamd christen te zijn’.

’Het christelijke zusje van GeenStijl’, zo noemt Menno Rasch ’zijn’ website Gristelijk.nl. „Het verschil is dat GeenStijl eigendom is van de Telegraaf en dus veel geld heeft.”

En geld, of liever het gebrek daaraan, bleek een van de problemen waarop Rasch (35) en de twee andere redacteuren van de christelijke discussiesite (Marius Doornenbal en Gert-Jan Segers) stuitten. Rasch: „Wij wilden een site opzetten waar christenen en niet-christenen kunnen discussiëren over geloof, kunst en cultuur, en politiek. Als je wilt zorgen voor genoeg bijdragen van voldoende niveau, dan kost meer tijd en geld dan wij ons kunnen veroorloven.”

Verder, stelt Rasch vast, bleef het aantal frequente schrijvers op de site beperkt, en voerden politieke discussies de boventoon. Dat was de redactie wat te eenzijdig. „Wij willen graag discussies voeren die voor een grote groep mensen interessant zijn”, zegt Rasch. „En dan op zo’n manier dat duidelijk is dat we ons geloof serieus nemen, maar ook prima in staat zijn onze opvattingen te relativeren.”

De naam van de site, zegt Rasch, drukt dat ook uit: „Christenen worden wel eens sarcastisch gristenen genoemd. Wij hebben daar een geuzennaam van gemaakt.”

In een jaar zijn er mooie dingen op de site gebeurt, zegt Rasch. Er waren gastcolumns van secretaris Bas Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland , van premier Balkenende, van Antoine Bodar, en van prominenten uit de landelijke politiek. Meest memorabel volgens Rasch: een bijdrage waarin de website GeenStijl vergeleken werd met porno: ’Het lijkt aantrekkelijk, maar hoe meer je je er mee inlaat, hoe triester je wordt’.

Dat was natuurlijk olie op het vuur van de ’reaguurders’ (deelnemers aan de discussie) op GeenStijl, die hun criticaster op Gristelijk.nl de wind van voren gaven.

Nu kon de auteur van het stuk dat wel hebben, zegt Rasch, maar in het algemeen valt hem op dat christenen terugdeinzen als ze kritiek krijgen. „Gelovigen zijn niet zo weerbaar. En hun houding is soms nogal arrogant; dat het geen argumentatie behoeft dat het christendom uiteindelijk voor iedereen het best is.”

Wat dat betreft, zegt Rasch, is er vooral in de meer orthodoxe kringen emancipatie nodig. „Ik denk dat onze site daar een bijdrage aan zou kunnen leveren, als een manier voor christenen om te leren discussiëren en te leren kritiek te ontvangen. Maar liever houdt men de rijen gesloten, om naar buiten een eenheid uit te stralen.”

Toch zijn het juist de orthodoxe christenen die op internet goed vertegenwoordigd zijn. „Klopt”, zegt Rasch. „Maar hun websites zijn vaak kleinschalig, amateuristisch of eenzijdig. De makers worden geleid door een missionaire drang, waardoor je sites krijgt die niet meer zijn dan een een digitale versie van het evangelisatiekrantje. Vroeger kon je daarmee misschien voor de dag komen, maar die tijd is voorbij. Je moet de bezoekers zélf de inhoud van de site laten bepalen, zodat ze met elkaar in discussie kunnen gaan, elkaar kunnen aanvallen desnoods.”

Aan een internetsite waar mensen op een serieuze, pittige manier van gedachten kunnen wisselen over religie is écht behoefte, meent Rasch. „Een site zoals de onze, waar je onbeschaamd christen kunt zijn, bestaat gewoon niet. Daar begrijp ik niets van.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden