Christenen dienen 'dinoplaatjes' van bijbelse repliek

Dinoplaatjes bij de Albert Heijn Beeld ANP
Dinoplaatjes bij de Albert HeijnBeeld ANP

Wie de Albert Heijn inloopt voor een pak yoghurt, kan zomaar naar buiten lopen met een dinosaurus op zak. Niet iedereen is gelukkig met de 'dinoplaatjes' die je bij je boodschappen krijgt. De oprichters van de website dinodino.nl willen een christelijk tegengeluid laten horen. De plaatjes gaan volgens hen te veel uitgaan van de evolutieleer.

In het boek waar dinoliefhebbers hun dierenplaatjes verzamelen, staat het in zwarte letters: dinosaurussen zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorven. Maar de oprichters van dinodino.nl zijn het met die stelling niet eens, want God schiep hemel en aarde zo'n 6.000 jaar geleden volgens hen.

De educatieve website met filmpjes, artikelen en weetjes over dino's, is gemaakt in samenwerking met het Logos Instituut, een instituut op het terrein van geloof en wetenschap dat het vertrouwen in de historiciteit en betrouwbaarheid van de Bijbel wil bevorderen.

Dinodino.nl vertelt 'wat Freek niet vertelt'. In tegenstelling tot Freek Vonk, het dinoboegbeeld van de AH, stelt de website dat dino's en mensen tegelijk hebben geleefd. Dat blijkt volgens hen bijvoorbeeld uit oude afbeeldingen van draken die verdacht veel op dinosaurussen lijken.

Ontdekkingreiziger Marco Polo zou bijvoorbeeld een draak hebben gezien. Omdat het woord 'dinosaurus' pas in de negentiende eeuw is bedacht, is dit volgens de initiatiefnemers een aanwijzing dat het wellicht om een dino gaat.

Kent Hovind
Op Dinodio.nl is ook een filmpje te bekijken waarin de Amerikaanse evangelist Kent Hovind alias dr. Dino uitlegt dat dino's niet zo lang zijn uitgestorven als we denken - want God heeft mens en dier tegelijk geschapen.

In de Verenigde Staten is Hovind een omstreden figuur. Hij wordt beticht van onwetenschappelijkheid omdat hij bijvoorbeeld gelooft dat de Amerikaanse overheid een belangrijk medicijn tegen kanker achterhoudt. Hovind was ooit vader van een creationistisch dino-atrractiepark, maar dat moest sluiten toen hij in 2006 werd veroordeeld voor belastingontduiking.

(Tekst loopt door onder het filmpje)

Bijbelse Behemoth
Medewerkers van het Logos Instituut schreven vorige week al een stuk over de dinoplaatjes in het Nederlands Dagblad. Daarin staat dat 'onze voorouders ze zouden herkennen'. In de Bijbel wordt niet over dino's gesproken, maar volgens het instituut komt in het bijbelboek Job wel de 'Behemoth' voor - een dier waarvan de beschrijving doet denken aan een dino met een lange nek doet denken, een sauropode.

De auteurs schrijven dat de standaardvertaling van 'nijlpaard' of 'olifant' de tekst geweld aandoet. Dino's en mensen hebben in dezelfde tijd geleefd; door het lezen van de Bijbel is deze conclusie onvermijdelijk, vinden zij. "Dino's zijn door God geschapen tot meerdere glorie van Hem. Er is daarom niets mis met het sparen van dinoplaatjes, mits je ze in Bijbelse context blijft zien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden