Christenen aan politici: span de christelijke cultuur niet voor jullie campagne-karretje

Initiatiefnemer theoloog Alain Verheij Beeld Maartje Geels
Initiatiefnemer theoloog Alain VerheijBeeld Maartje Geels

Politici moeten stoppen in deze campagnetijd de christelijke cultuur voor hun karretje te spannen. De christelijke cultuur kan onmogelijk worden gemobiliseerd als politieke kracht, schrijft een groep prominente christenen in een petitie die ze vandaag publiceren. ‘Christenen zijn geen stemvee’, schrijven ze.

‘Wij hebben uw flirts gezien, en zijn blij zijn met de hernieuwde waardering voor onze mooie traditie’, stellen de ondertekenaars. Maar ze hekelen de wijze waarop sommige politici dat doen: ‘Wij passen ervoor om ingezet te worden voor holle campagne-retoriek, om als stemvee te worden opgetrommeld, om de symbolische stok te zijn waarmee anderen worden weggeslagen. Dat druist recht tegen het hart van het christendom in, dat wereldwijd open is, grenzeloos barmhartig en lokale politieke beslommeringen ver overstijgt.’

De tekst is ondertekend door brede groep prominente christenen, zoals de rooms-katholieke bisschop Gerard de Korte, voorzitter Karin van den Broeke en scriba René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland, aartsbisschop Joris Vercammen van de oud-katholieke kerk, Remonstranten-voorman Joost Röselaers, theoloog des vaderlands Janneke Stegeman, EO-directeur Arjan Lock, theologen zoals Erik Borgman en Frank Bosman en predikanten en wetenschappers zoals VU-hoogleraar Stefan Paas.

Initiatiefnemer van de petitie is theoloog Alain Verheij (net als Borgman en De Korte lid van het theologisch elftal van Trouw). “Het stoorde me dat politici zo makkelijk roepen dat onze christelijke cultuur moet worden beschermd, zonder dat ze dat verder concreet maken. Het stoorde me ook dat de politici die dat vooral doen nou niet bepaald bekend staan vanwege hun christelijke geluid.”

Uitnodiging

Namen van politici worden in de tekst niet genoemd, maar het is duidelijk dat de groep zich richt op politici die zich op de rechterflank ophouden. Al langere tijd klinkt uit dat deel van het politieke spectrum met regelmaat het pleidooi om de joods-christelijke wortels van de Nederlandse cultuur te bewaken. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra deed dat bijvoorbeeld, net als PVV-voorman Geert Wilders en Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie. Hun beroep op de joods-christelijke cultuur gaat doorgaans hand in hand met het pleidooi om invloed van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Immigratie beschouwen zij als een bedreiging van de joods-christelijke cultuur. Maar, schrijven de prominente christenen, ‘christelijk’ is een uitnodiging, geen afgrenzing.

“In Nederland en op allerlei plekken in de wereld wordt de christelijke cultuur als populistisch instrument ingezet”, zegt Verheij. “Kijk naar Trump in de VS, naar Le Pen in Frankrijk, naar Orban in Hongarije. Overal gebruiken populistische politici het christendom om hun boodschap mee te stutten. Daar is de christelijke cultuur niet voor.”

‘Iedereen mag bij de christelijke cultuur horen’, schrijven de ondertekenaars. ‘Christen word je niet door ras of uit geboorte of vanwege je historie. Christen mag je zijn door de genadige adoptie van een liefdevolle hemelse vader. Dat uitnodigende karakter zit diep verankerd in de christelijke cultuur. Overal waar die term gebruikt wordt, moet er een welkom klinken. Jezelf ‘christelijk’ noemen om daarmee hele groepen anderen buiten te sluiten is geen optie binnen onze traditie. Zelfs niet als die ander geldt als concurrent of zelfs bedreiging: ‘Heb uw vijand lief’ is een vuistregel die wij wonderlijk (soms pijnlijk) genoeg hebben meegekregen van onze Heer zelf.’

“Als politici zo graag over de christelijke cultuur willen spreken, laat ze dan met ons in gesprek gaan, met vertegenwoordigers van die cultuur”, zegt Verheij. Want dat de christelijke traditie meer ruimte krijgt in politiek en maatschappij, dat juichen de ondertekenaars uiteraard toe: ‘Leer kinderen weer iets over die dwarse idealist die Jezus Christus was. Leer hen wat geloven betekent, zodat zij met begrip kunnen opgroeien in een multireligieuze samenleving. Leer hen waar de alomtegenwoordige christelijke symboliek in onze geschiedenis echt naar verwijst, zodat ze beschermd worden tegen opportunistisch misbruik ervan. Leef het hen politiek voor, zodat al het mooie dat de christelijke cultuur voorstaat, meer gerealiseerd zal worden.’

De petitie is hier te lezen en te ondertekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden