'Christendom vindt oorsprong in linnen lap'

Detailopname van een kopie van de Lijkwade van Turijn.Beeld AFP

Vergeet Paulus. Vergeet Petrus. Vergeet zelfs Jezus. Zij waren niet de stichters van het christendom. Nee, het christendom heeft zijn bestaan te danken aan het stuk linnen waarin het lijk van Jezus in zijn graf gewikkeld was. De Lijkwade van Turijn is de sleutel tot het succes van het christendom. De crèmekleurige doek, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het een vervalsing is, stamt tóch uit de tijd van Jezus.

Althans, dat stelt de Britse kunsthistoricus Thomas de Wesselow. Volgens de geleerde, tot 2006 verbonden aan King's College in Cambridge, zijn historische bronnen en passages in de Bijbel altijd verkeerd geïnterpreteerd. Zeven jaar lang bestudeerde hij als zelfstandig onderzoeker het geheimzinnige reliek.

Afgelopen week publiceerden verschillende internationale uitgeverijen zijn bevindingen. Volgens De Wesselow moeten alle stukken waarin het Nieuwe Testament rept over de opgestane Jezus gezien worden vanuit het perspectief van de lijkwade.

Om zijn theorie sluitend te maken, bewandelt de veertigjarige kunsthistoricus een grillig pad. Hij maakt uitstapjes naar onder meer de natuurkunde, scheikunde en theologie.

In 1988 kwam door middel van een koolstofdatering vast te staan dat de lijkwade een nepdoek is uit de Middeleeuwen. Maar die test deugde niet, stelt hij. Er ging volgens hem van alles mis.

Zo zouden de monsters 'vervuild' zijn geweest met middeleeuws materiaal. Omdat alle details op het lijkkleed, zoals bloed- en martelsporen, perfect zijn, sluit hij namaak uit. Bovendien is het mogelijk, zo laat hij met verschillende voorbeelden zien, dat van ontbindend organisch materiaal een fotografische afbeelding kan worden gevormd.

Jezus' volgelingen zagen in de lijkwade een teken uit de hemel, meent hij. Op die manier ontstond het christendom. Iedereen die het kleed zag, geloofde dat hij oog in oog stond met de 'schaduw' van de verrezen Zoon van God.

Vandaar, schrijft De Wesselow, dat in de Bijbel zoveel personen worden opgevoerd die beweren dat ze de opgestane Christus (lees: de lijkwade) hadden gezien: apostelen, discipelen, de Emmaüsgangers, een keer een groep van vijfhonderd personen. Halverwege de eerste eeuw verdween het doek van het toneel. Niet erg, aldus De Wesselow. Er waren al zoveel getuigen geweest, dat het christendom niet meer te stuiten was.

Meer over het nieuwe boek van de Britse kunsthistoricus Thomas de Wesselow vandaag in de krant.

De Verdieping: Als een telegram uit de hemel


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden