Christendemocraten zien Kroes liever op andere post

EU-commissaris Neelie Kroes tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. (AFP) Beeld
EU-commissaris Neelie Kroes tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. (AFP)

De christendemocratische fractie in het Europees Parlement wil dat Neelie Kroes niet belast wordt met Digitale Agenda, maar met Economische en Monetaire Zaken.

De Oostenrijkse christendemocraat Paul Rübig heeft dat woensdag gezegd na overleg. Coördinatoren van het Europees Parlement overleggen momenteel over hun mening over Kroes. De christdemocraten vormen met afstand de grootste fractie in het parlement.

„Digitale Agenda is een toekomstgerichte portefeuille, misschien is dat beter voor een jonger iemand die meer begrijpt van internet”, zei Rübig. „Kroes is wel intelligent en capabel, maar meer geschikt voor een post als commissaris voor Economische en Monetaire Zaken.”

De functie voor Economische en Monetaire Zaken is een topbaan binnen de Europese Commissie. De beoogd EU-commissaris daarvoor is de Fin Olli Rehn, die nu commissaris is voor de Uitbreiding van de EU. Ook Rehn heeft nog geen definitieve goedkeuring van het Europarlement. VVD-politica Kroes had de afgelopen vijf jaar de post Concurrentie, maar zou de komende periode als eurocommissaris voor de Digitale Agenda verantwoordelijk worden voor alles wat met internet te maken heeft.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vindt het „onbegrijpelijk” dat de christendemocraten dwarsliggen over de herbenoeming van Kroes. Hij spreekt van „obstructie”.

Maar de woordvoerder van christendemocratische fractieleider Joseph Daul wijst alle kritiek van de hand. Hij noemt het „zeer onwaarschijnlijk” dat zijn partij op een wisseling van portefeuilles zal aandringen. Helemaal uitsluiten doet hij het niet, omdat „je zolang de procedure niet is afgerond niets kunt uitsluiten”.

Tijdens haar hoorzitting met het Europarlement vorige week overtuigde Kroes niet, waardoor ze dinsdag opnieuw achter gesloten deuren met een parlementscommissie moest praten. Deze keer ging het volgens vrijwel alle betrokkenen veel beter, maar groen licht is er nog altijd niet.

Zelf zei Kroes blij te zijn dat ze nog eens de kans kreeg haar standpunten te verduidelijken. Vorige week vond het Europarlement haar verklaringen tijdens een openbare hoorzitting onvoldoende. Het gesprek van dinsdag vond achter gesloten deuren plaats. Woensdag hoort Kroes of ze het groene licht krijgt.

Volgens Kroes wilde het Europarlement vooral „haar nieren nog eens proeven” omdat ze de komende vijf jaar een andere rol krijgt dan in de voorbije periode. Als eurocommissaris voor Concurrentie had ze toen weinig met het parlement te maken en kon ze zelfstandig beslissingen nemen. Maar in haar nieuwe baan moet ze voortdurend steun zoeken voor haar plannen bij het Europees parlement.

Volgens de Belgische christendemocraat Ivo Belet heerste er dinsdag bij het heroptreden van Kroes „een heel andere, constructievere sfeer” dan tijdens de hoorzitting van vorige week. CDA'er Lambert van Nistelrooij gaat ervan uit dat Kroes nu niet meer in de problemen komt.

Derk Jan Eppink, een Nederlander die voor een Belgische partij in het Europarlement zit, noemde haar dinsdag „veel duidelijker en specifieker”. Volgens hem liet Kroes ook veel beter blijken dat ze wil samenwerken met het parlement. Om dat te onderstrepen had de Nederlandse liberale de Europarlementariërs vooraf nog een brief geschreven.

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies betitelde het gesprek met Kroes dinsdag als „positief”. Ze vond het „buitengewoon sportief” van Kroes dat ze haar kandidatuur nog eens wilde toelichten.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen concludeerde dat „de gijzeling” van zijn partijgenote Kroes is opgeheven. Hij waarschuwde de christendemocraten en socialisten dat ze nu „geen verdere spelletjes moeten spelen”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden