Christendemocraten en Vlaams Blok eensgezind tegen commissie

Van onze correspondent BRUSSEL - De Vlaamse christendemocraten eisen dat de lijst van de sekten en aanverwante organisaties, samengesteld door een parlementaire onderzoekscommissie, van tafel gaat. Zij vinden het Vlaams Blok aan hun zijde.

Op de lijst die vorige week werd gepubliceerd prijken maar liefst 189 organisaties. Ze variëren van de Orde van de Zonnetempel, die de afgelopen jaren via collectieve (zelf)moord al 74 mensen de dood in dreef, tot de Antroposofische vereniging en een hele reeks katholieke organisaties die in hoog Belgisch aanzien staan.

De lijst sloeg bij katholiek België in als een bom. Men verweet de commissie de godsdienstvrijheid met voeten te treden en gevaarlijke sekten de gelegenheid te geven zich te verschuilen achter de rug van nobele katholieke organisaties. De Vlaamse christendemocratische CVP, de partij van premier Jean-Luc Dehaene, zal daarom tegen het rapport stemmen als de lijst niet van tafel gaat. En dat terwijl een van haar leden, Luc Willems, schrijver is van het rapport.

De Waalse christendemocraten wijzen de lijst eveneens af. Alle andere partijen lijken het rapport van de sekte-commissie te aanvaarden. Op één na: het Vlaams Blok. In tegenstelling tot de christendemocraten stemde het Blok in de commissie al tegen. Volgens waarnemers omdat er tussen sekten en extreem-rechts meer verbanden werden gelegd dan het Blok lief was.

Maar commissielid H. Huysentruyt kon gisteren namens het Blok alle argumenten van stal halen die ook door de christendemocraten worden aangevoerd. Het begrip sekte zou zo ruim gedefinieerd zijn en de lijst van organisaties zo'n samenraapsel dat er een ware heksenjacht dreigt in België, aldus Huysentruyt.

De voorzitter van de commissie, de Waalse socialist Serge Moureaux, wijst de kritiek resoluut van de hand. De lijst met 189 organisaties is maar een instrument. Erop staan betekent nog niet dat men sekte is, laat staan een gevaarlijke sekte. Erop niet voorkomen betekent nog niet dat men bonafide is. Bovendien, zegt Moureaux, werd de lijst samengesteld op basis van gegevens van politiediensten, zoals de rijkswacht en de gerechtelijke politie, en de staatsveiligheid. “Geheime lijsten in de lade van de politiediensten lijken mij erger dan deze openbare lijst. Zegt de privacy-wetgeving niet dat men het recht heeft te weten dat men op een of andere lijst voorkomt?”

Moureaux's argumenten worden onderschreven door andere commissie-leden, waaronder de Vlaamse christendemocraat Luc Willems. Nu diens partij het rapport dreigt weg te stemmen zit die echter met een probleem. En de sekte-commissie heeft daarmee geen primeur. De veelgeroemde commissie-Dutroux kwam na onderzoek van de zedenschandalen unaniem tot een reeks aanbevelingen.

De eensgezindheid van die commissie kwam echter eveneens onder vuur, toen bleek dat de regering enkele aanbevelingen - zoals het terughalen van voormalig minister van justitie Melchior Wathelet als rechter bij het Europees Hof van Justitie - niet volgde. In dit geval zagen niet alleen de christendemocraten maar ook de socialisten hun partij het tegenovergestelde beweren van wat zij als lid van de onderzoekscommissie hadden gezegd.

Bij de christendemocraten heeft de partij het vooralsnog voor het zeggen. Volgens berichten zouden de socialisten inmiddels toch bereid zijn Wathelet - een christendemocraat - zijn functie bij het Hof te ontzeggen. De commissie-Dutroux buigt zich vandaag over de vraag hoe de eenheid te bewaren. Morgen stemt het parlement zowel over het sekte-rapport als over de kwestie Wathelet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden