'Christen moet godsgeloof bewijzen, en niet de atheïst '

reportage | Gelovigen twisten met ongelovigen in religiedebat

Twee vragen: hoe redelijk is geloven in God? En: is massaal ongeloof funest voor de moraal van de samenleving? Het zijn twee vragen waarover verontruste christenen zich al decennia het hoofd breken.

Zo ook gisteravond in Amsterdam. Daar vond in debatcentrum Felix Meritis een religiedebat plaats, met deze twee vragen als uitgangspunt.

Aanleiding voor de bijeenkomst is het boek 'God bewijzen' van de christelijke intellectuelen Rik Peels en Stefan Paas, met daarin argumenten vóór het geloof. Het boek oogst veel waardering en respect. Niet alleen in christelijke kring, opmerkelijk genoeg ook bij atheïsten.

De aftrap van het debat wordt gegeven door Stefan Paas, hoogleraar theologie in Amsterdam. Geloof in God is redelijk, meent hij. Volgens hem is godsgeloof intuïtief aanwezig bij veel mensen. Paas: "Onder normale omstandigheden ontstaat het min of meer vanzelf bij mensen." Maar gaat zonder godsgeloof de wereld moreel naar de knoppen? Zo'n vaart zal het niet meteen lopen, denkt Paas. Toch ziet hij problemen. "Als God niet bestaat, dan worden goed en kwaad een mysterie."

Dat dergelijke stichtelijke woorden klinken in het Amsterdamse Felix Meritis mag best opmerkelijk heten. Want in deze links-liberale debattempel stond godsgeloof lange tijd in een zeer kwade reuk. Misschien is deze locatie daarom wel het meest in het oog springende signaal dat de scherpe kantjes van het religiedebat zijn afgeslepen. Want ooit was de vraag of godsgeloof te rijmen is met gezond verstand reden voor zowel gelovigen als atheïsten om elkaar te ridiculiseren. Die loopgravenoorlog is voor het grootste deel passé. Nadenken over Darwins evolutietheorie, bijvoorbeeld, is voor christenen geen taboe meer.

Toch is er in Felix Meritis nog genoeg om over te twisten, zo blijkt. Na Paas beklimmen Herman Philipse en Maarten Boudry het podium, twee door de wol geverfde atheïsten. Vooral Boudry, een jonge Vlaming, maakt gehakt van het boek. De gedachte van Peels dat godsgeloof aangeboren is, is volgens Boudry volstrekt belachelijk. "Het lijkt alsof ze zeggen: godsgeloof hoeft niet beargumenteerd te worden. 'Het is gezond, het is normaal, je wordt er gelukkig van.' De bewijslast leggen ze daardoor bij de atheïst. Ook van Sinterklaas word je gelukkig. Het zou absurd zijn als ik bij Sinterklaas zou zeggen: bewijs maar dat hij niet bestaat."

Of een debat over God ook voor niet-gelovigen de moeite waard is, valt overigens te betwijfelen. De meeste aanwezigen in Felix Meritis kwamen uit christelijke streken ver buiten de hoofdstad.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden