Christen-democraten: Laat Juncker EU leiden

Bono vreemde eend in de bijt op congres christen-democraten EU

DUBLIN - Het tweedaagse verkiezingscongres van de Europese christen-democraten loopt al tegen het einde als iemand het zowaar aandurft iets aardigs te zeggen over socialisten. Het is ene Paul David Hewson, beter bekend als U2-icoon Bono, speciale gastspreker op de conventie van de Europese Volkspartij (EVP) in zijn geboortestad Dublin.

Anderhalve dag lang hebben talloze prominente centrum-rechtse politici gezegd dat de socialisten de eurocrisis hebben medeveroorzaakt omdat ze niet met geld kunnen omgaan, waarna christen-democraten de rommel vakkundig hebben opgeruimd. Twaalf EU-landen hebben momenteel een christen-democratisch staatshoofd, waaronder, naast het leidende Duitsland, de landen die er nu bovenop krabbelen: Ierland, Portugal, Spanje, Cyprus, Griekenland.

Die boodschap van centrum-rechtse daadkracht versus socialistische onverantwoordelijkheid zal ook de kern zijn van de EVP-campagne voor de Europese verkiezingen van 22-25 mei, die een nek-aan-nekrace met de sociaal-democraten lijkt te worden.

Maar dan komt Bono. Ook socialistische politici, zoals Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt, hebben grote inzet getoond, zegt hij tegenover een wat ongemakkelijk op de stoelen schuivend publiek. Zo heeft Bono nog wat meer pijlen op zijn boog, onder meer over het herstel van de Ierse economie. "Dat was niet dankzij de trojka, maar ondanks de trojka", zegt hij, doelend op het samenwerkingsverband van twee EU-instituties en het IMF dat Ierland te hulp is geschoten.

"Europa is nog steeds een gedachte, terwijl het een gevoel moet worden", houdt de Ierse rockster de christen-democraten voor.

'Ontzettend mooi', vond CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Sybrand van Haersma Buma, Bono's speech. "Hij was hier niet als partijgenoot, maar als iemand die ons een spiegel voorhoudt."

In de tussentijd heeft 61 procent van de 629 EVP-gedelegeerden in Dublin de 59-jarige Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker gekozen tot 'topkandidaat' voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Zijn tegenkandidaat, de Franse eurocommissaris Michel Barnier, voerde in Dublin een verwoed slotoffensief. Met 39 procent scoort hij beter dan verwacht. Mocht de EVP na de verkiezingen de grootste fractie blijven in het Europees Parlement, dan wordt Juncker normaal gesproken de opvolger van de Portugees Barroso. Winnen de sociaal-democraten, dan is Martin Schulz de gegadigde voor deze hoge EU-post.

Verre outsider is Guy Verhofstadt namens de liberalen, op afstand de derde fractie in het Europarlement.

De twaalf CDA-stemmen gingen naar Juncker. "Hij is iemand die zal verbinden", verklaart Buma dit stemgedrag. "Aan de andere kant staat Schulz, die polariseert. Verhofstadt heeft idealen van een federaal Europa. Dan is Juncker juist in staat om de rust in Europa te brengen die nodig is. Ik heb niets tegen Barnier, maar Juncker staat dichterbij ons."

Voor hij werd gekozen, wees Juncker 's ochtends op zijn schat aan ervaring: hij was bijna negentien jaar lang premier van Luxemburg (1995-2013). Bekender is zijn rol in de eurogroep, het forum van de ministers van financiën van de eurozone, dat hij in de diepste crisisjaren tussen 2005 en 2013 leidde.

Wraak op Dijsselbloem?
Werkloosheid bestrijden noemt Juncker een van zijn prioriteiten, mocht hij de Europese Commissie gaan leiden. "Sociaal beleid kun je niet aan de socialisten overlaten", zegt hij, een uurtje voordat Bono het podium betreedt.

"Een verstokt roker, en drinker overigens." Met die woorden omschreef minister Dijsselbloem eerder dit jaar zijn voorganger als voorzitter van de eurogroep, de Luxemburger Jean-Claude Juncker. Bedoeld als schalkse opmerking, maar de Europese pers sprong er bovenop.

Gisteren werd Juncker gevraagd of het voorzitterschap van de eurozone een vaste EU-functie gaat worden. "Daar wordt aan gewerkt", zei Juncker. "We wisten dat Duitsland en Frankrijk dat willen. Veel landen die eerst 'nee' zeiden, zeggen nu 'ja'."

Zo'n 'ja' betekent vermoedelijk het einde van Dijsselbloems belangrijke Brusselse bijbaan. En hoewel Juncker daar zelfs als eventuele voorzitter van de Europese Commissie niets over te zeggen heeft, zal hij er vermoedelijk geen traan om laten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden