Christelijke waarden vind je bij GroenLinks

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap voor aanvang van het eerste tv-verkiezingsdebat. De meeste christelijke waarden zijn terug te vinden bij haar partij. Beeld anp
GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap voor aanvang van het eerste tv-verkiezingsdebat. De meeste christelijke waarden zijn terug te vinden bij haar partij.Beeld anp

Niet het CDA. Ook niet de SGP. Het zijn GroenLinks en de ChristenUnie die het hoogst scoren in de 'Diaconale kieshulp' van Kerk in Actie.

Emiel Hakkenes

Om te komen tot een 'diaconale kieshulp' heeft de protestantse hulporganisatie haar eigen kernwaarden gelegd naast de verkiezingsprogramma's van de elf partijen die nu in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn en die meedoen aan de komende verkiezingen. Wat zeggen de partijen over thema's als vluchtelingen, armoede en duurzaamheid, en in hoeverre komt dat overeen met de eigen 'inzichten, ervaringen en ambities' van Kerk in Actie?

Eenvoudig was het natuurlijk niet, zegt programmamanager Evert Jan Hazeleger van Kerk in Actie. De hulporganisatie werkt met grote begrippen als 'gerechtigheid', 'barmhartigheid' en 'rentmeesterschap'. Die laten zich lastig vertalen in concrete politieke voornemens. "Maar alle partijen hebben een grondslag. En je kunt kijken hoe zij die in de praktijk invullen."

Nu de economie het dominante politieke thema is, zegt Hazeleger, is het waardevol om de verkiezingsprogramma's te bekijken vanuit een diaconaal oogpunt. Vooral kerkgangers die zich betrokken voelen bij armoede, het milieu, vluchtelingen en ontwikkelingshulp zullen volgens hem de kieshulp van Kerk in Actie als richtsnoer kunnen gebruiken. "Natuurlijk is onze interpretatie niet neutraal, maar wel transparant. En het is een hulpmiddel, geen stemadvies."

Neem een thema als vluchtelingen. Daarover stelt Kerk in Actie onder meer: 'geen kinderen in de cel', 'kinderen die al jaren in Nederland verblijven krijgen een verblijfsstatus' en 'geen strafbaarstelling van uitgeprocedeerden voor dat simpele feit alleen'. Een blik op de verkiezingsprogramma's leert dat de VVD illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar wil stellen, waarmee de partij ver af staat van de diaconale opvattingen van Kerk in Actie.

Maar de kieshulp stelt ook: "Wat betreft de positie van uitgeprocedeerde asielzoekers pleiten enkele partijen expliciet voor een goede opvang en zorg voor mensen die buiten hun schuld niet kunnen terugkeren: SP, Partij voor de Dieren en de ChristenUnie."

Op het gebied van armoede hoopt Kerk in Actie onder meer op een verbetering van de bestaande schuldhulpverlening. De diaconale kieshulp signaleert: "Schuldhulpverlening is voor de VVD geen item." Bij de SP daarentegen krijgen gemeenten meer middelen om de armoede te bestrijden en schulden te saneren.

Heeft een partij die op veel punten overeenstemt met de opvattingen van Kerk in Actie daarmee (wellicht onbewust) dan een christelijk karakter? Hazeleger: "Die partijen willen hetzelfde als wij, opkomen voor wie in de knel zitten. Je kunt zeggen dat zij de christelijke waarden het meest in de praktijk brengen."

Wie de moeite neemt te turven, ziet dat volgens de kieshulp GroenLinks en de ChristenUnie het dichtst bij de opvattingen van Kerk in Actie staan. "Dat verrast mij niet", zegt Hazeleger. "Deze partijen maken veel werk van duurzaamheid en ook in hun vreemdelingenbeleid herkennen wij veel. Bij die partijen vinden wij vaak een luisterend oor."

Ook de SP en de PvdA blijken relatief dicht bij Kerk in Actie te staan, terwijl de hulporganisatie weinig van zichzelf herkent in de programma's van SGP en PVV. Het CDA zit ergens in het midden, maar scoort diaconaal gezien nog altijd lager dan bijvoorbeeld D66. Hazeleger daarover: "Je hoopt op meer herkenning."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden