Christelijke traditie helpt het Westen bij lustbeheersing

Moraalfilosofe Greetje Dresen verklaart waarom de westerling doorgaans weinig moeite heeft met de geseksualiseerde publieke ruimte. Maar in de puberteit moet hij wel ’ingevoegd’ worden.

Lustbeheersing, en niet het scheiden van mannen en vrouwen zoals in de islam, is het westerse antwoord op het ’probleem’ van de lust.

Dit stelt Grietje Dresen in het nieuwste nummer van Narthex, tijdschrift voor levensbeschouwing en educatie.

Lustbeheersing komt voort uit de christelijke traditie. Daarom zouden westerlingen bestand zijn tegen de ’overdaad aan seks en bloot’ in de publieke ruimte. Die veronderstelt immers dat de voorbijganger zijn lust effectief kan beheersen en uitstellen tot in bed. Dresen, docent ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vindt wel dat de extreem geseksualiseerde beelden de verschillen tussen man en vrouw naïef uitvergroten. Naïef omdat het een spel suggereert waaraan spelers in gelijkheid en vrijheid deelnemen. Maar seksuele verschillen tussen man en vrouw zijn volgens haar ook machtsverschillen.

Dat lustbeheersing geworteld is in de christelijke moraal, onderbouwt Dresen door te verwijzen naar geletterde mannen als de apostelen en kerkvaders. Zij waren beïnvloed door westerse filosofen die de rede hoog in het vaandel hadden. De mannen werden geconfronteerd met de ’onredelijkheid’ en onwillekeurigheid van hun lichaam. Dat het mannelijk lid niet bewogen wordt door de rede gold voor Augustinus als metafoor van de zondeval.

Jongeren moeten leren omgaan met deze driften, een probleem zo oud als de mensheid, denkt Dresen. Aan ouders de taak pubers ’in te voegen’. Voorheen stond religie hen hierbij terzijde met voorschriften en verboden. Nu zullen zelfvertrouwen en kritisch keuzes maken de jongeren moeten helpen. Het meegeven van rituelen en (religieuze) symbolen heeft geen zin, zegt ze, die shoppen ze zelf wel bij elkaar.

Daar denkt ritueeldeskundige Thomas Quartier anders over. Hij sprak net als Dresen eind april tijdens het symposium ’Seks en religie. Tussen taboe en extase’ aan de Radboud Universiteit. Quartier zei in een interview met Trouw dat jongeren juist gebaat zijn bij religieuze symbolen aangereikt door volwassenen. Voor het aanbod vertrouwt hij op de creativiteit van religieuze gemeenschappen, spirituele stromingen of culturele groepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden