'Christelijke Soedanese komt niet snel vrij'

Advocaten wenden zich tot Afrikaanse Commissie voor Mensenrechten

De Soedanese Meriam Ibrahim (27), ter dood veroordeeld omdat ze zich tot het christendom zou hebben bekeerd, wordt niet vrijgelaten. Afgelopen weekend beweerde een ondersecretaris dat de jonge moeder 'binnen enkele dagen' op vrije voeten zou komen. Maar de regering van het islamitische Soedan zegt dat de uitspraak uit haar verband is gerukt.

Ibrahims vrijlating ligt volgens de autoriteiten geheel aan het besluit van de rechter om een beroep van haar verdediging te aanvaarden. "Als de rechter een vonnis uitspreekt in haar voordeel, kan ze worden vrijgelaten. De woorden van de ondersecretaris zijn verdraaid", aldus het ministerie van buitenlandse zaken.

Ibrahims advocaten zeggen dat dat beroep juist wordt tegengehouden door de rechter met het argument dat de benodigde documenten ontbreken. Daarom heeft Ibrahims verdediging de zaak voorgelegd aan de Afrikaanse Commissie voor Mensenrechten. Soedan heeft het handvest van de commissie, waarin volgens Ibrahims advocaten staat dat afvalligheid geen misdaad is, ondertekend. Soedan had Ibrahim nooit mogen aanklagen, meent haar advocaat Elshareef Ali Mohammed.

Hij hoopt dat de commissie, een quasi-juridisch orgaan van de Afrikaanse Unie dat klachten van staten en individuen over mensenrechtenschendingen aan staatshoofden kan voorleggen, druk wil uitoefenen op de Soedanese president Basjir om te interveniëren. Ook kan de zaak worden doorverwezen naar het Afrikaanse Hof voor de rechten van de Mens en Volken, maar beide organen worden als zwak beschouwd.

Advocaat Ali Mohammed vertrouwde de uitspraak over vrijlating meteen al niet. "Dit is een verklaring om internationale media tot zwijgen te brengen", zei hij tegen de Britse krant The Guardian. Ook haar man Daniel Wani, een biochemicus die in de Verenigde Staten woont, zegt niets van een vrijlating te weten. Hij maakt zich zorgen om de veiligheid van zijn vrouw en kinderen in Soedan, juist ook als ze worden vrijgelaten, en hoopt dat de Verenigde Staten haar asielaanvraag met spoed willen behandelen.

Wereldwijd heeft de zaak veel losgemaakt. Ibrahim, die sinds januari met haar eerste zoon vastzit, werd overspel verweten omdat ze met de christelijke Wani trouwde; hun huwelijk uit 2011 werd ongeldig verklaard. Het is in Soedan verboden om als islamitische vrouw te trouwen met een niet-moslim.

Toen de vrouw voor de rechtbank in Khartoem betoogde dat ze door haar moeder christelijk is opgevoed en dus nooit moslim is geweest, omdat haar islamitische vader afwezig was, werd haar ook afvalligheid ten laste gelegd. De mogelijkheid om het christendom af te zweren, wees Ibrahim af.

Ze zou 100 zweepslagen krijgen en daarna geëxecuteerd worden, bepaalde een rechter twee weken geleden. De toen nog zwangere vrouw mocht eerst nog bevallen en twee jaar voor haar kind zorgen. Vorige week beviel Ibrahim - naar verluid geketend - in de gevangenis van een meisje.

Internationale druk

Mensenrechtenorganisaties hopen dat de internationale storm aan kritiek Ibrahim zullen redden van de galg, net zoals de mondiale media-aandacht voor de zaak rond journaliste Loebna Hoessein. Zij werd in 2009 tot 40 zweepslagen veroordeeld omdat ze een broek droeg. Mede omdat ze de steun had van de Verenigde Naties, waarvoor ze werkte, en de internationale pers wist te mobiliseren, durfden de fundamentalistische autoriteiten het niet aan de straf uit te voeren. Toch worden in Soedan bijna dagelijks vrouwen én mannen gestraft voor misdrijven als het drinken van alcohol of overspel, onder de shariawetgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden