Christelijke scholen tegen verplichte Wilhelmusles

Voor aanvang van het CDA-congres zingen (vlnr) oud premier Jan Peter Balkende, commissaris van de Koning Groningen Rene Paas, lijsttrekker Sybrand Buma en senator Elco Brinkman het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus. Beeld Hollandse Hoogte / Martijn Beekman
Voor aanvang van het CDA-congres zingen (vlnr) oud premier Jan Peter Balkende, commissaris van de Koning Groningen Rene Paas, lijsttrekker Sybrand Buma en senator Elco Brinkman het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus.Beeld Hollandse Hoogte / Martijn Beekman

Christelijke scholen zitten niet te wachten op het verplicht zingen van het Wilhelmus in de klas. Ook een opgelegd bezoek aan het Rijksmuseum en het parlement zien ze niet zitten.

Daarnaast willen de onderwijsinstellingen zelf bepalen hoe ze bijvoorbeeld de lessen over seksuele diversiteit vormgeven.

Christelijke schoolbestuurders reageren afwijzend op plannen van het kabinet die betrekking hebben op de onderwijsinhoud, blijkt uit een peiling van de landelijke organisatie voor protestantse en katholieke scholen Verus. In de rondvraag vroeg de organisatie onderwijsbestuurders, directeuren en rectoren of ze instemmen met maatregelen uit de onderwijsparagraaf in het regeerakkoord.

Opvallend is dat de 224 schoolleiders die reageerden zich ook verzetten tegen de maatregelen die uit de koker van het CDA komen, zoals het zingen van het nationale volkslied. "Met het zingen daarvan is niets mis, op veel scholen gebeurt dat ook. Maar wat wil een volgende regering in de klaslokalen zien?", zegt belangenbehartiger Robbert Jan de Vries van Verus. "Schoolbestuurders zien dit als een blijk van wantrouwen, horen wij van onze scholen: 'Alsof we niet al met lessen over seksuele diversiteit bezig zijn'." Met name basisscholen vinden dat de regering een gebrek aan vertrouwen heeft in het onderwijs.

Instemmingsrecht over de begroting

Schoolbesturen zijn het ook oneens met het plan om medezeggenschapsraden in het basis- en voortgezet onderwijs instemmingsrecht te geven over de begroting van de school.

De uitkomsten van de raadpleging is in lijn met eerdere uitspraken van oud-Verus-voorzitter Wim Kuiper. Een paar maanden geleden keerde hij zich in Trouw tegen de verplichte Wilhelmusles. "De politiek moet zich niet bemoeien met de inhoud van het onderwijs", zei Kuiper.

Lees hier het interview met Wim Kuiper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden