Christelijke milities tegen IS groeien snel

Koerdische strijders in Telleskof. Beeld Judit Neurink
Koerdische strijders in Telleskof.Beeld Judit Neurink

"Islamitische Staat zit dichtbij, op twee kilometer. Iedere dag schieten ze op ons." Safa Elias (38) leidt een christelijke militie in het Iraakse dorp Telleskof: de zogeheten Nineveh Plains Force (NPF). Het is een van de milities die in Irak zijn ontstaan in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Het christelijke dorp is uitgestorven. Er zijn alleen militairen die controleposten bemannen. Telleskof was vorig jaar twee maanden in handen van de jihadistische beweging. Die heeft huizen en winkels geplunderd.

Er klinken nog herhaaldelijk schoten, en op de hoek van de straat herinnert een gat aan een recente granaatinslag. Een auto rijdt langs, meubels hoog opgetast op het dak. Burgers komen kijken en nemen mee wat ze nodig hebben.

Geen salaris
Elias' militie bestaat uit zo'n 150 strijders, en een nieuwe groep van vijfhonderd man is zojuist klaar met de training en wordt binnenkort in Telleskof verwacht. Ondanks dat ze geen salaris krijgen, melden zich dagelijks nieuwe gegadigden bij Elias: "Sinds gisteren alleen al acht."

Elias kwam terug naar zijn dorp om tegen IS te vechten. Die heeft zich genesteld in Batnaya, een dorp vier kilometer verderop. Nog altijd is een groot deel van de regio sinds augustus in handen van de jihadisten. Daar wonen ook veel van de Iraakse christenen, voornamelijk Assyriërs. Tienduizenden van hen wachten in kampen en huurwoningen in Iraaks-Koerdistan ongeduldig op de bevrijding van hun gebieden.

"Ik roep alle christenen in Irak op ons te komen helpen. Dit is voor ons een gevecht op leven en dood. IS heeft meer christelijke dorpen vernietigd dan die van andere religies", zegt Elias, die daarbij voorbijgaat aan het feit dat IS onder yezidi's nog meer dood en verderf heeft gezaaid, zoals blijkt uit gevonden massagraven. Ook zij hebben zelfverdedigingsgroepen opgericht.

Het geluid van een vliegtuig doorbreekt de stilte in Telleskof. De coalitie komt dagelijks rond drie uur een kijkje nemen, vertelt Elias, naar de blauwe hemel turend. Het toestel maakt meerdere rondjes. "Daarna komt het terug om IS aan te vallen."

Bellen
Een paar panden verderop zit generaal Tarik Suleiman (45), die in het dorp een groep leidt van Koerdische peshmerga-strijders. Hij vertelt dat het deze ochtend nog tot een treffen kwam: "IS begint altijd, en schiet met mortieren. En dan bellen we de coalitie om hen te bombarderen."

In een kamer vol strijders in allerhande uniforms worden kopjes zoete koffie geserveerd. Suleiman vertelt dat de peshmerga's de christelijke militie trainen. "We hebben hetzelfde doel: IS bestrijden zodat de burgers kunnen terugkeren."

Toch wordt de oprichting van de NPF niet door alle Iraakse christenen toegejuicht. De patriarch van de chaldees-katholieke kerk, Louis Raphael Sako, zegt dat christenen zich moeten kunnen verdedigen, maar dat milities Irak kunnen vernietigen. Daarom steunt hij de Koerdische overheid, die christenen, yezidi's en andere minderheden traint zodat ze onder een centraal commando vechten.

De vraag is ook of burgers zullen terugkeren, met zoveel dorpen in de omgeving waar Arabische soennieten wonen die met IS samenspanden. Maar Elias benadrukt dat hij geen probleem heeft met andere religies. "We weten wie er met IS heeft samengewerkt, die zullen we nooit vertrouwen", zegt hij. "Niet alle moslims zijn met IS. De meeste zijn als onze broeders, daar hebben we niets tegen. Maar we zullen alle jihadisten doden."

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Milities in Irak

Omdat het Iraakse leger op de vlucht sloeg, en daarna slecht presteerde tegen IS, zijn in Irak meerdere milities ontstaan.

De belangrijkste zijn sjiitisch, die deels gesteund worden door Iran. Met 800.000 strijders zijn zij groter dan het Iraakse leger. Belangrijke terreinwinst komt op hun conto, evenals de terreur die zij zaaien onder soennieten.

Ook de yezidi's hebben hun milities.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden