Christelijke leiders bespreken Gods agenda achter gesloten deuren

eenheid | Christenen uit verschillende kerken snuffelen aan elkaars tradities. Om begrip te krijgen voor de ander.

GERRIT-JAN KLEINJAN en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Zestig leiders uit verschillende kerken en christelijke organisaties spraken elkaar de afgelopen dagen in een retraite-oord in Elspeet. Achter gesloten deuren, dit om 'in een veilige ruimte' te snuffelen aan elkaars tradities. Het was de zevende keer dat dit Nederlands Christelijk Forum bij elkaar kwam. Pinksterleider Peter Sleebos en Marieke van den Berg, van de katholieke beweging Focolare, waren er ook.

Waarom spreekt u achter gesloten deuren met elkaar?

Sleebos: "Iedereen praat hier op persoonlijke titel en ook kerkelijke en academische titulatuur laten we weg. We zijn gewoon Marieke en Peter. Het gaat ons erom dat we begrip voor elkaar krijgen. Het gaat ons erom dat we elkaar herkennen in ons geloof."

Van den Berg: "Zo komen we tot de kern van waar het om draait: wat betekent het geloof voor mij? Wat betekent het geloof voor jou? Dit is geen formele vergadering. Ik praat bijvoorbeeld niet namens de katholieke kerk. Als je namens een kerk of groepering spreekt, neem je veel sneller stelling in."

Sleebos: "Het wordt tijd dat we begrip krijgen voor elkaar, ook al zien onze tradities er anders uit. We leven in een tijd dat christenen een minderheid worden in Nederland. Ook dat is deel van de motivatie elkaar op te zoeken."

Wat merken gewone gelovigen er eigenlijk van als leiders met elkaar praten?

Sleebos: "We zijn een voorbeeld. Dit zou voor christelijk Nederland weleens trendsettend kunnen zijn."

Plaatselijk zijn er toch al allerlei oecumenische projecten?

Sleebos: "Op plaatselijk niveau gebeurt het hier en daar ook al dat gemeenteleden van verschillende kerken met elkaar over het geloof spreken. De Heilige Geest werkt niet alleen hier. Maar toch, we hebben nog een lange weg te gaan."

Nederlandse christenen praten al meer dan een halve eeuw over eenheid. Waarom duurt het zo lang?

Sleebos: "Ik weet ook niet of het Gods bedoeling is dat we allemaal op een uniforme manier gaan geloven. We zijn als gelovigen het lichaam van Christus met veel verschillende leden. De een is de hand, de ander de voet. Cultuurveranderingen doorvoeren is heel moeilijk. Hier en daar is er ook nog wel argwaan: hoe bestendig is dit? Moeten we met bepaalde dogma's in de pas gaan lopen?"

Van den Berg: "Vergeet niet dat veel kerken al eeuwen gescheiden wegen gaan. Tegelijk is er wel veel veranderd. Ik kom uit een tijd dat ik niet met protestantse kinderen speelde. Wat hier gebeurt is een voorbeeld van een mentaliteitsverandering die er plaatsvindt."

Sleebos: "Wij geloven dat dit Gods agenda is."

Vrijzinnige christenen zijn niet aanwezig. Reformatorische gelovigen ook niet. Waar zijn ze?

Sleebos: "We doen ons best om zo breed mogelijk uit te nodigen. Ook deze christenen zijn uitgenodigd. Ik weet eerlijk gezegd niet waarom ze er niet zijn. Misschien past het niet in hun agenda of misschien vinden ze het wel bedreigend om over het geloof te spreken. Het is aan iedereen persoonlijk om wel of niet te komen. Als je hart hebt voor de eenheid in Hem, dan ben je welkom."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden