Opinie

‘Christelijke cultuur’ is meer dan een ‘welkomstcultuur’

EO-presentator Tijs van den Brink. Beeld ANP
EO-presentator Tijs van den Brink.Beeld ANP

Ik heb ze gesproken, de afgelopen weken. De bezorgde burgers van Nederland, die gevoelig zijn voor de flirt van politici die praten over de christelijke cultuur. Of ze echt op Wilders, Baudet of Rutte gaan stemmen weet ik niet. Ik weet wel dat de open brief van kerkleiders om ze daarvan te weerhouden dat zeker niet gaat voorkomen.

Afgelopen zaterdag deed Trouw verslag van een door een flink aantal prominente christenen (waaronder diverse kerkleiders) ondertekende petitie. In de petitie worden politici gewaarschuwd de christelijke cultuur niet te misbruiken voor politiek gewin.

De petitie, geschreven door theoloog Alain Verheij, benadrukt dat de christelijke cultuur een welkomstcultuur is. ‘Overal waar de term ‘christelijke cultuur’ gebruikt wordt, moet er een welkom klinken. Dat uitnodigende karakter zit diep verankerd in die cultuur’, aldus de auteur. Die stelling onderbouwt hij met een verwijzing naar Galaten 3: 28, waar Paulus schrijft: ‘Er zijn geen joden of Grieken meer, slaven of vrijen, mannen of vrouwen, u bent allen één in Christus Jezus’.

Verheij en de kerkleiders benadrukken verder dat ‘barmhartigheid’ het belangrijkste woord is in de christelijke cultuur, om en passant Jezus te typeren als een ‘dwarse idealist’.

In de afgelopen weken ben ik voor een nieuw (EO-)televisieprogramma, Bolwerk, (vanaf vrijdagavond te zien op NPO2) in gesprek geweest met mensen, juist ook christenen, die serieus overwegen om op Geert Wilders, Thierry Baudet of Jan Roos te stemmen. Ze zijn, net als de meerderheid van de stemmers van twee andere grote christelijke culturen (de Verenigde Staten en Groot-Brittannië), zeer bezorgd over immigratie (integratie en islam) en globalisering. Verder zijn velen het vertrouwen in de huidige politieke klasse kwijt: ‘Het maakt niet uit wat we stemmen, ze doen toch wat ze zelf willen’.

De (al dan niet terechte) zorgen van deze mensen klinken op geen enkele manier door in de petitie. De opstellers reppen met geen woord over de problemen die een welkomstcultuur ook kenmerken en hoe daarmee om te gaan. Als Verheij en de kerkleiders werkelijk willen voorkomen dat bezorgde burgers Wilders, Baudet of Roos stemmen, zullen ze toch echt moeten vertellen wat ze met de zorgen van deze mensen doen.

Bijbel-buiksprekerij

Verheij en de kerkleiders laten de Bijbel buikspreken. In Galaten gaat het niet over een welkomstcultuur. Paulus stelt daar dat iedereen welkom is bij Jezus Christus. Ik ben als theologisch leek zeer verbaasd dat theologen hun handtekening zetten onder dit soort bijbel-buiksprekerij.

Verheij is openlijk lid van GroenLinks. Het stuk dat hij heeft geschreven past naadloos in het gedachtegoed van die partij. Daar is op zichzelf niks mee. Zeker, barmhartigheid en gastvrijheid zijn hele belangrijke woorden in het christendom. Maar wat dacht u van gerechtigheid? En heeft een overheid niet de taak voor ordening en veiligheid te zorgen, zodat dat mensen een ‘stil en gerust leven kunnen leiden’? Geen letter van de prominente christenen daarover.

De leiders van de drie christelijke politieke partijen gaan in Bolwerk binnenkort in gesprek met kritische kiezers, die (o.a.) overwegen Wilders te stemmen. Dat is niet simpel, maar broodnodig. Zij geven er blijk van wel grondig te hebben nagedacht hoe de waarden van het evangelie zich verhouden tot de noden van bezorgde burgers. In plaats van politici de les te lezen, zouden de kerkleiders en Verheij dat ook eens kunnen proberen. Want de kerk is bij uitstek een plek waar vogels van alle pluimage welkom zijn.

Als je na de Brexit, de overwinning van Donald Trump en de maandenlange zegetocht van Geert Wilders in de peilingen nog steeds alleen maar ‘welkom’ zegt, moet je niet raar opkijken als de PVV op 16 maart inderdaad de grootste partij van Nederland blijkt te zijn.

Tijs van den Brink is lid van de PKN, journalist bij de Evangelische Omroep en schrijft dit artikel op persoonlijke titel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden