Christelijke boeren vragen om gebed vanwege vogelgriep

RIANNE OOSTEROM

Het Contact Christen Agrariërs (CCA) roept kerken op te bidden voor pluimveehouders die bang zijn voor de vogelgriep. Dat schrijft de organisatie in een brief die deze week door de Raad van Kerken is verspreid door heel kerkelijk Nederland.

Vanwege de vogelgriep, die twee weken geleden in Nederland werd geconstateerd, zijn inmiddels zes bedrijven geruimd, waarvan twee uit voorzorg. Sinds zondag gelden er nieuwe maatregelen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Een daarvan is dat boeren en andere bedrijven hun pluimvee niet alleen moeten ophokken, maar ook afschermen. Staatssecretaris Dijksma van economische zaken werkt aan maatregelen om de problemen op pluimveebedrijven te verminderen, maar naar schatting hebben de bedrijven al ruim 10 miljoen euro schade geleden.

Bij het CCA zijn zevenhonderd christelijke boeren uit het hele land aangesloten. Ze denken met elkaar na over hoe ze hun werk als boer en hun geloof in God kunnen combineren. "Dat kunnen momenten van bezinning zijn, of een ontmoeting met elkaar", zegt voorzitter Jan Overeem uit Nijkerk. Hij licht de oproep tot gebed toe.

Waarom deze oproep?

"Als christenen willen we omzien naar elkaar in een tijd dat dierziektes de boeren bedreigen. Ik kom veel boeren tegen die bang zijn van hun erf af te gaan, en zelfs aarzelen om elkaar te ontmoeten. Het gevolg is dat ze geïsoleerd raken. Met de voorbede willen we dat er aandacht komt voor hun moeilijkheden."

Waarom is dat belangrijk?

"De opbrengsten in de pluimveesector zijn de afgelopen jaren al slecht. Nu kunnen de boeren ook nog eens geen eieren en dieren afleveren. Financiële nood betekent vaak ook psychische nood. Mensen zijn toch gehecht aan hun bedrijf." Wat wilt u bereiken met uw oproep?

"Dat de boeren door het gebed Gods hulp en kracht ervaren om door deze moeilijke periode heen te komen. En we hopen dat de vogelgriep zich niet verder verspreidt, natuurlijk. Dat de dieren kunnen blijven leven. We hebben allemaal het scenario van 2003 in ons achterhoofd. Dat wil niemand nog een keer.

"We hopen ten slotte dat de mensen door het gebed contact met elkaar maken. Dat de buurvrouw haar buurman die boer is eens opbelt en vraagt: Hoe gaat het eigenlijk met je? Hoe bang ben je voor de vogelgriep?"

U biedt als organisatie ook de mogelijkheid tot coaching aan boeren die het moeilijk hebben. Hoe gaat dat?

"Een tijdje geleden belde een boerin ons wanhopig op. 'Ik krijg mijn man zijn bed niet meer uit. Hij wil niet meer.' Ze zei dat ze het niet meer aankon. Dus ging één van onze pastorale coaches naar hen toe. Na een lang gesprek met de boer kreeg de coach hem zover dat hij de koeien ging melken. Er bleek veel meer met de man aan de hand te zijn, dus de coach moest hem doorsturen naar de dokter. Maar toch, door naar elkaar te luisteren, kun je elkaar helpen."

Krijgt u meer telefoontjes nu de vogelgriep is uitgebroken? "Tot dusver niet. Maar we willen wel dat de boeren weten dat we hiervoor beschikbaar zijn."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden