Christelijke bakker mocht homo's geen bruidstaart weigeren

Beeld Thinkstock

Trouwen zou voor iedereen de kers op de taart van het leven moeten zijn - zegt men. Maar de Amerikaanse taartenbakker Jack Phillips denkt daar anders over. Hij weigerde een bruiloftstaart te maken voor een homostel en is daar nu voor veroordeeld.

Drie jaar geleden kwamen Charlie Craig en David Mullins verliefd de 'Masterpiece Cakeshop' in Colorado binnen, om een taart uit te kiezen voor hun grote dag. Maar Philips weigerde die te maken, hij vond dat 'in conflict met mijn geloof'.

Volgens het oordeel van de rechter, dat 64 kantjes telt, gelooft Phillips dat het decoreren van taarten een 'vorm van kunst is waarmee hij God kan eren'. De bakker zei tegen de rechter God niet te willen beledigen door taarten te maken voor homostellen.

Phillips, eigenaar van de Masterpiece Cakeshop in Lakewood, beriep zich tijdens de zitting op de vrijheid van godsdienst. Wie in iets gelooft, heeft het recht te handelen naar de regels van dit geloof, was zijn redenatie.

Ongepast
De taartenbakker zei geen moeite te hebben met homo's, maar wel met homoseksualiteit. Waarop de rechter de tekst uit de statenbrede legalisatie van het homohuwelijk van afgelopen jaar citeerde, namelijk dat het maken van dit onderscheid 'over het algemeen ongepast is'.

Phillips mag voortaan nooit meer homostelllen weigeren. Voor hem is dit een dusdanig heikel punt dat hij heeft besloten te stoppen met taarten bakken. Hij stopt zolang de overheid hem voorschrijft voor wie hij wel of niet moet bakken.

Het homostel dat geen taart kreeg is blij met de uitspraak. "We hopen dat het een signaal afgeeft: dat het gebruik van religie om mensen te discrimineren tegen de wet is, en dus fout."

Eerder deze zomer diende een gelijke zaak, toen de eigenaren van 'Sweetcakes by Melissa' weigerden een taart in de oven te schuiven voor een lesbisch stel. Zij moesten het koppel 135 duizend dollar betalen voor de emotionele schade die zij hen hadden berokkend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden