Christelijke Ahok op kop in eerste stemronde Jakarta

Tjahaja Purnama  Beeld REUTERS
Tjahaja PurnamaBeeld REUTERS

Beschuldigingen van godslastering zijn de christelijke kandidaat voor het gouverneurschap van Jakarta nog niet fataal geworden. Na massale demonstraties van moslims in november en december heeft ‘Ahok’ Tjahaja Purnama gisteren toch de meeste stemmen gehaald in de eerste verkiezingsronde. In april neemt hij het op tegen een conservatieve moslim.

Gijs Moes

De verkiezingen worden gezien als een test voor de godsdienstvrijheid in Indonesië, het grootste islamitische land ter wereld. Volgens verschillende exit polls behaalde Ahok, de zittende gouverneur, tussen de 40 en 43 procent van de stemmen. Voormalig minister van onderwijs Anies Baswedan moest het doen met enkele procentpunten minder. Een derde kandidaat, een zoon van de vroegere president Yudhoyono, bleef ver achter.

“Terwijl velen dachten dat niemand voor mij zou stemmen, is gebleken dat ik toch de voorkeur heb gekregen”, zei Ahok na de eerste stemronde. Zijn winst was niet vanzelfsprekend: Hij is aangeklaagd wegens godslastering, omdat hij in een toespraak een koranvers heeft geciteerd. Conservatieve moslims menen dat hij hiermee over de schreef is gegaan en Ahok kan vijf jaar cel krijgen als hij veroordeeld wordt.

Zijn populariteit dankt Ahok, die van Chinese afkomst is, aan zijn doortastende en soms botte optreden en zijn strijd tegen de corruptie. Hij probeert orde op zaken te stellen in het bestuur van de overbevolkte stad, die permanent te maken heeft met overstromingen en gigantische verkeersopstoppingen. In veel bekeken filmpjes op YouTube vertelt de gouverneur niet-functionerende bestuurders van gemeentelijke diensten ongezouten de waarheid.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Anies Baswedan Beeld EPA
Anies BaswedanBeeld EPA

Moslim

Conservatieve moslims hebben geprobeerd Ahoks populariteit te ondermijnen, niet alleen door middel van de rechtszaak. Volgens ooggetuigen die de BBC citeert, zouden mensen in de rij voor het stembureau te horen hebben gekregen dat ze wel voor een moslim moeten stemmen. In de tweede ronde, op 19 april, lijkt zijn tegenkandidaat Baswedan meer kans te maken. Die zei gisteren: “Wij geloven dat alles wordt beslist door Allah en we zullen nu bidden”.

Het gouvernement Jakarta telt meer dan tien miljoen inwoners die in overgrote meerderheid moslim zijn. Indonesië telt ruim 225 miljoen moslims, ongeveer 25 miljoen christenen en kleinere minderheden van boeddhisten en hindoes.

De stemming voor de gouverneur van Jakarta vormt ook een vooruitblik op de presidentsverkiezing in 2019. Ahok heeft de steun van de zittende president Joko Widodo, wiens post als gouverneur hij in 2014 overnam. Baswedan kan juist rekenen op de steun van ex-generaal Prabowo Subianto, die in 2014 de presidentsverkiezing verloor van Widodo en die het over twee jaar waarschijnlijk weer tegen hem zal opnemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden