Christelijk onderwijs tegen benoeming van wachtgelders in actie

Van onze onderwijsredactie

De actie tegen de 'wurgwet' heeft de steun van de Besturenraad protestants-christelijk onderwijs, waarbij negentig procent van de p.c.besturen is aangesloten.

"Onze volksvertegenwoordigers hebben zitten slapen" , zegt directeur drs. H. Beerhorst van basisschool Prinses Juliana in Ede over de Tijdelijke wet arbeidsbemiddeling onderwijs, die sinds 1 januari geldt. Samen met zijn collega D. J. Hulstein van de Koningin Beatrixschool heeft hij het initiatief genomen, omdat de wet volgens hem "de bijl aan de wortels van het christelijk onderwijs" legt.

Het principiele bezwaar tegen de wet is, dat een schoolbestuur te maken krijgt met een omgekeerde bewijslast en niet zelf een solliciterende wachtgelder mag afwijzen. Het bestuur moet namelijk aantonen dat een beschikbare wachtgelder niet voldoet aan de levensbeschouwelijke eisen die grondslag en identiteit van de school stellen. Een commissie beoordeelt vervolgens of afdoende bewijs is geleverd. Zo ja, dan kan de school iemand van eigen keuze gaan zoeken. Maar vindt deze commissie dat de werkloze wel geschikt is voor de vacature, dan moet het bestuur benoemen op straffe van een boete van 65 000 gulden. "De autonomie inzake benoemingen behoort op historische en principiele gronden te liggen bij het bevoegd gezag dat het vertrouwen heeft van de ouders, en niet bij een door het rijk benoemde commssie" , schrijven de directeuren in een oproep aan directies en besturen van andere p.c.-scholen om met klem bij de Tweede Kamer te protesteren.

De oproep, die vergezeld van een handtekeningenlijst wordt verspreid door de Besturenraad PCO, is voorzien van een aanbeveling van de Unie christelijk onderwijs. Deze aanbevelingsbrief citeert uit de Grondwet het artikel waarin de benoemingsvrijheid van bijzondere scholen staat. De Unie roept op tot breed verzet tegen de wet, waartegen ook vele praktische bezwaren zijn ingebracht. Een daarvan geldt de omslachtige en trage procedure, die in gang moet worden gezet voor elke vacature die langer dan drie weken bestaat.

De beide directeuren uit Ede zijn bezig met het aanleggen van een zwartboek. Beerhorst heeft al klachten verzameld: "De wet is vrouwonvriendelijk, omdat herintreedsters kansloos zijn. En de pabo-studenten kunnen we als de verloren generatie beschouwen. Voor hen ontstaan geen vacatures, doordat overal wachtgelders moeten komen." Ook komt het volgens Beerhorst voor, dat een niet van harte gewenste wachtgelder in een school een wel zeer gewaardeerde leraar, die al langer in dienst is, verdringt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden