Christelijk mediacongres feest van ontmoeting

NOORDWIJKERHOUT - ,,Wat wij hier aan mediaproducties hebben laten zien biedt een bescheiden, maar daarom nog niet onbelangrijk tegenwicht tegen de dominantie van de commerciële, lees westerse, mediamarkt.'' Tot die conclusie kwam een tevreden Wacc-voorzitter, dr. Albert van den Heuvel, zaterdagmiddag aan het slot van het congres van de Wereldbond voor christelijke communicatie.

Van onze verslaggever

Vier dagen lang discussieerden in een conferentieoord te Noordwijkerhout meer dan driehonderd deskundigen op communicatiegebied, afkomstig uit 83 landen, met elkaar over de rol die 'verantwoordelijke communicatie' kan en moet spelen bij het bevorderen van vrede en verzoening in de wereld. En daarnaast netwerkten ze dat het een lieve lust was. Op het congres werd Randy Naylot, theoloog uit Canada, geïnstalleerd als algemeen-secretaris van de Wacc. Hij volgt Carlos Valle op.

In het slotdocument stelden de deelnemers dat verantwoordelijke communicatie verzoening en onderling begrip bevordert, in en tussen de diverse geloofsrichtingen en culturen. De media, niet in de laatste plaats die met een gelovige achtergrond, moeten 'stemmen van verzoening' zijn.

Volgens de Wacc-voorzitter, die in 2002 aftreedt, lag de echte waarde van de mondiale bijeenkomst in het elkaar ontmoeten van ,,mensen die in eigen land soms letterlijk tot hun enkels in het bloed staan''. En die hier ,,eigen waarheden en ervaringen konden toetsen aan die van anderen en zo het besef kregen dat ze niet alleen staan''.

Van den Heuvel: ,,Het waren allemaal christenen die, ieder op zijn of haar wijze, grote betrokkenheid hebben getoond. Dat gaf aan deze bijeenkomst iets zeer aards, maar ook iets uitgesproken spititueels.

Wat volgens Albert van den Heuvel sterk bijdroeg aan het welslagen van de conferentie was het feit dat hier, in tegenstelling tot andere oecumenische bijeenkomsten, geen politici of kerkleiders bijeenzaten die zo nodig zaken moesten doen. ,,Het waren dagen van consensus em dat sprak niet alleen de deelnemers uit Afrika en Azië aan.''

Dit wil niet zeggen dat er geen concrete plannen werden gesmeed. Zo gaat, meldde de voorzitter, de Wacc nog intensiever dan nu al gebeurt niet-commerciële journalistieke projecten steunen in landen waar de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Ook hoopt men te komen tot betere uitwisseling van onafhankelijke mediaproducties.

Behalve luisteren naar toespraken, deelnemen aan workshops en bijwonen van paneldiscussies werd er op het Wacc-congres ook veel gebeden en 'gevierd'. Van den Heuvel: ,,Dit bleek zo inventief en spiritueel dat het telkens weer een feest was.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden