Christelijk dorp Maaloula in handen van Syrische rebellen

Archiefbeeld. Het dorpje Maaloula. Beeld ap
Archiefbeeld. Het dorpje Maaloula.Beeld ap

Syrische rebellen hebben de controle verworven over het christelijke dorp Maaloula in het noorden van Damascus. Ze voerden hevige nachtelijke gevechten met het leger, dat zich uiteindelijk moest terugtrekken. Dat melden een ngo en een Syrische inwoonster.

"Troepen van het regime zijn 's nachts het dorp binnengetrokken, maar rebellen hebben versterking gestuurd en konden de controle verwerven in het hele dorp", aldus de directeur van het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten, Rami Abdel Rahmane.

Doden en gewonden
Volgens het Observatorium, dat opereert vanuit Londen maar kan buigen op een netwerk van activisten in Syrië, vielen er zeventien doden en meer dan honderd gewonden bij de rebellen. De regeringstroepen en hun bondgenoten leden enkele tientallen verliezen.

Volgens Abdel Rahmane hebben de regeringssoldaten zich teruggetrokken aan de rand van het dorp. De rebellen bestaan vooral uit strijders van het Al-Nusra Front, een jihadistische groep, zo preciseert hij.

Vrij kalm
Een inwoonster bevestigt via telefoon de terugtrekking van de regeringstroepen en de aanwezigheid van de rebellen in Maaloula, een van de bekendste christelijke plaatsen in Syrië. De bewoners praten er nog het Aramees, de taal van Jezus Christus. De vrouw, die anoniem wil blijven, zegt dat de situatie deze ochtend wel vrij kalm was.

Maaloula, op 55 kilometer ten noorden van Damascus, dankt zijn bekendheid aan zijn grotwoningen uit de eerste eeuwen van het christendom. De meerderheid van de christelijke inwoners zijn Grieks-katholiek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden