Christelijk deel Europarlement daagt Rutte uit

Premier is welkom bij debat over xenofobe sites 'om zijn stilte te verbreken'

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Europarlementariërs roepen premier Mark Rutte op om 13 maart naar Straatsburg te komen als het Europees Parlement debatteert over het zogenoemde Polenmeldpunt van de PVV. In dit debat, dat is aangevraagd door de christelijke EVP-fractie waarvan ook het CDA deel uitmaakt, is Rutte welkom om 'zijn stilte over dit punt' te verbreken en het standpunt van de Nederlandse regering te verduidelijken. Volgens EVP-fractievoorzitter Joseph Daul is de website tegen 'alles wat Europees is'.

Er is geen sprake van een formele uitnodiging, maar het CDA stelt dat het gebruikelijk is dat een premier komt als hij een onderdeel van het debat is. Officieel zal het 13 maart gaan over xenofobe websites en de reacties van regeringen hierop.

VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff zegt dat Rutte geen gehoor hoeft te geven aan de oproep, omdat de minister-president formeel gezien geen verantwoording schuldig is aan het Europees Parlement. "Maar de premier is verstandig genoeg om te bepalen of hij wel of niet wil gaan. Voor mij hoeft hij het niet te doen, ik vond het een duidelijke, heldere uitleg."

Ook VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vindt dat Rutte een eigen afweging moet maken. "Ik heb al afstand genomen van die afschuwelijke website. Wat willen ze nog meer?"

Guy Verhofstadt, de fractievoorzitter van de Europese liberalen, is verbaasd dat het nu lijkt alsof dit een wens van het Europarlement is omdat er niet over is gedebatteerd. Desondanks stelt hij dat de website 'schandalig' is en gesloten moet worden. "De stilte van de Nederlandse regering is niet acceptabel."

PVV-Europarlementariër Barry Madlener riep de premier op thuis te blijven en niet in te gaan op de uitnodiging. "Rutte heeft belangrijker zaken dan hier te komen." Volgens Madlener is het beter af te wachten wat de uitkomsten van de website zijn en daarover te discussiëren, ook in het Europees Parlement.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden