Chris Rock is nu zélf de racist

De gewraakte grap met Aziatische kinderen door Chris Rock op het Oscargala. Beeld afp
De gewraakte grap met Aziatische kinderen door Chris Rock op het Oscargala.Beeld afp

Uitgerekend een zwarte komiek was de eer ten deel gevallen afgelopen zondagavond de Oscaruitreiking te presenteren, die dit jaar werd overschaduwd door #OscarsSoWhite. Rock werd na afloop alom geprezen hoe hij met humor erin slaagde het gevoelige onderwerp van racisme in de filmindustrie in zijn presentatie te hebben verwerkt. Maar nu, daags na de Oscaruitreiking, wordt Rock zélf vanuit verschillende hoeken van racisme beticht.

Meteen in de openingsmonoloog ging Rock er vol in. Aan de ene kant maakte hij harde grappen over acteurs Will Smith en zijn vrouw Jada Pinkett-Smith, die de Oscars uit protest hadden geboycot. Maar hij noemde Hollywood ook een racistisch bolwerk: het was niet voor het eerst dat er geen zwarte acteurs in de belangrijkste categorieën waren genomineerd. Dat racisme was in het verleden trouwens veel erger, zei hij, alleen waren de zwarten toen te druk met te worden verkracht of gelyncht, om zich druk te maken wie er met de prijs voor beste korte buitenlandse documentaire vandoor zou gaan.

Maar ook waren er grappen die in minder goede aarde vielen. Op een gegeven moment haalde Rock drie Aziatische kinderen het podium op, keurig in pak gestoken, met aktetasje en brilletje, eentje ervan met een Joodse achternaam. De zogenaamde accountants van de Oscarjury. Want, inderdaad, Aziaten en Joden zijn altijd goed met geld en wiskunde, toch?

Aziatische stereotypen
Rock verergerde de grap door te melden dat als iemand er aanstoot aan zou nemen, diegene daarover kon tweeten met de smartphone, immers ook in elkaar gezet door diezelfde Aziatische kinderhandjes.

Oef, kinderen gebruiken voor een racistische grap? Niet oké, meende de Taiwanees-Amerikaanse actrice Constance Wu. Een commentator van de Huffington Post merkte op hoe Aziatische Amerikanen de afgelopen jaren steeds vaker slachtoffer worden van racistisch geweld. Ook komiek Ali G. haalde zich de woede op de hals met zijn suggestieve oneliner over waarom er Oscars waren voor 'little yellow people with tiny dongs - you know, the minions'. Ja, haha, de tekenfilmfiguurtjes, maar eigenlijk bedoelt hij natuurlijk Aziatan, snapte het lachende publiek.

Je druk maken over heersende stereotypes over Afro-Amerikanen strookt niet bepaald met het in stand houden van vergelijkbare stereotypen van ándere minderheden, meende de belangengroepering Asian Americans Advancing Justice (AAAJ). Daarmee stipt ze aan waar de ophef nou eigenlijk echt om draait.

'De discussie is niet zwart-wit'
De racismediscussie in de Verenigde Staten is niet het monopolie van gediscrimineerde zwarten, menen critici. AAAJ-directeur Mee Moua noemde de Oscar-presentatie door Rock tegenover persbureau AP een tegenslag voor diversiteit."Rassenverhoudingen zijn niet binair, ze zijn niet zwart-wit", waarbij ze de grap met de Aziatische kinderen aanhaalde.

En ook de Mexicaanse regisseur Alejandro Iñárritu waarschuwde bij het in ontvangst nemen van de Oscar voor beste regisseur al vanaf het spreekgestoelte dat de rassendiscussie zich niet beperkt tot de zwarte huidskleur.

Later legde de regisseur zijn, door aanzwellende muziek weggemoffelde, statement uit, waarbij hij de #OscarsSoWhite-beweging ervan betichte onvoldoende te beseffen dat de Verenigde Staten een 'multi-gemengd-land' vormen. "Onze generatie moet zich bevrijden van álle vooroordelen en er voor zorgen dat huidskleur voor eens en altijd zo onbelangrijk wordt als de lengte van ons haar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden