Chris Dercon nieuwe directeur Museum Boymans Rotterdam

Van onze kunstredactie ROTTERDAM - Chris Dercon wordt de nieuwe directeur van museum Boymans-van Beuningen. Dercon is thans nog directeur van Witte de With, het centrum voor hedendaagse kunst op geringe afstand van het museum. In verband met reeds aangegane verplichtingen is hij pas per 1 januari 1996 beschikbaar.

Dercon volgt Wim Crouwel op, die vorig jaar met pensioen vertrok. Sinds diens vertrek neemt dr. J. ter Molen de directeursfunctie waar. Ter Molen blijft tot de komst van Dercon in deze functie.

Met Dercon heeft het Rotterdamse gemeentebestuur, in de figuur van wethouder Kombrink, gekozen voor iemand die goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. Dercon heeft dat gedurende ruim vier jaar in Witte de With bewezen met een spraakmakend beleid, waarin hij zowel voor buitenlandse als voor Nederlandse kunstenaars aandacht had. Hij is niet op een specifieke lijn te betrappen, diversiteit is een van de sterke kanten in zijn beleid geweest. Tot zijn favoriete Nederlandse kunstenaars behoort de schilder Philip Akkerman, die hij verschillende keren nadrukkelijk naar voren schoof. In groepstentoonstellingen liet hij jonge Nederlanders debuteren, recent nog met de overzichtsexpositie 'Watt', waarin hij werk bracht van Maria Roosen, die op zijn voorstel volgend jaar voor Nederland naar de Biennale van Venetië gaat, samen met Marijke van Warmerdam en Marlene Dumas. Tot de beste solo-presentaties kunnen die van de Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol, de Belg Guillaume Bijl en de Amerikanen Ken Lum en John Knight worden gerekend.

Dercon heeft zowel voor schilderkunst als voor installaties grote interesse getoond. Eenkennigheid is hem daarbij overigens vreemd, getuige het feit dat hij regelmatig kunstenaars als gastconservatoren aantrekt. Ook uit die namen blijkt zijn brede keus. Zo haalde hij de jonge Duitse Wilde Jiri Dokoupil over naar Rotterdam te komen, naast de Amerikaan Haim Steinbach, de Fransman Daniel Buren en de Nederlandse beeldhouwer Henk Visch.

Kombrink heeft deze week de commissie kunstzaken uit de gemeenteraad ingelicht. Volgende maand behandelt de raad de voordracht. Dercon blijkt als enige kandidaat tevoorschijn te zijn gekomen uit het advies van een commissie van museumdirecteuren. Hij wordt 'een zeer inspirerende persoonlijkheid' genoemd, 'die ondanks zijn relatieve jeugd over een ruime internationale ervaring en dito netwerk beschikt.'

Het personeel van het museum is gistermorgen op de hoogte gebracht van de benoeming. Kombrink heeft ervoor gekozen het personeel op geen enkele wijze bij de uiterst geheime sollicitatieprocedure te betrekken.

Chris Dercon is 36 jaar geleden in het Belgische Lier geboren. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Leiden en werkte als tentoonstellingsmaker in binnen- en buitenland. Sinds 1990 is hij docent aan De Ateliers in Amsterdam, een postacademische instelling voor beginnende beeldend kunstenaars. In 1990 werd hij tevens directeur van het toen geopende Witte de With. Hij is artistiek directeur van het Institute of Contemporary Art P.S.1 in New York geweest (1988-1989) en trad op als gastdocent aan het College of Art & Design in het Californische Pasadena. Verder is hij betrokken bij een grote internationale tentoonstelling over kunst en politiek in 1996 in Parijs.

Drama

De benoeming maakt een eind aan een langdurig drama rond de opvolging van Wim Crouwel. Kern van de discussie is steeds geweest of Boymans-van Beuningen een manager als directeur moest krijgen, dan wel een bevlogen persoon met veel kennis van een van de gebieden die de afdelingen van het museum bestrijken: oude kunst, moderne kunst, kunstnijverheid en design. Met Chris Dercon wordt in ieder geval iemand uit de laatste categorie binnengehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden