Choukoud euforisch over titel op halve marathon

Van belangrijkste vaderlandse concurrent heeft meervoudig kampioen in Venlo niets te duchten

ROB VELTHUIS

VENLO - Bier blijkt in Venlo een probaat middel om de snijdende voorjaarskou te bestrijden. Rond de talloze biertentjes nabij het finishgebied van de NK halve marathon brengen duizenden toeschouwers de door de koude wind gestraalde deelnemers een hartverwarmende ovatie. 'Kippevel', kreeg de Nederlandse kampioen Khalid Choukoud ervan.

Het vriest net niet in de vroege middag, maar de vlaggen rond het Limburgs Museum staan strak. Gesproken wordt over gevoelstemperaturen van rond -10 tot -15 graden. De bierdrinkers lijken er minder last van te hebben dan de atleten, die ondanks aangepaste kleding verkleumd voor de in hun tent opgewarmde plaatselijke notabelen over de finish komen.

De kaakspieren van Choukoud zijn zo onderkoeld, dat hij zich ervoor excuseert dat hij zo moeilijk uit zijn woorden komt. De Nederlander van Marokkaanse afkomst grossiert al jaren in nationale titels, gisteren heroverde hij die op de halve marathon. De eerste stamt uit zijn succesvolste jaar 2011, toen hij vijfmaal Nederlands kampioen werd.

Een dag na zijn 27ste verjaardag sprak hij van "een van de mooiste wedstrijden ooit gelopen en een van de mooiste titels ooit behaald". Aan het weer zal dat niet hebben gelegen, net zomin als aan de tegenstand. Zijn voornaamste concurrenten, drievoudig kampioen Patrick Stitzinger en Michel Butter, zijn in voorbereiding op de marathon van Rotterdam die over drie weken plaatsvindt.

Choukoud kon het zich daarom permitteren hoog spel te spelen. Hij haakte in deze open titelstrijd aan bij de snel startende Afrikanen en moest dat na negen kilometer bezuren. In een tactisch spel met gelijkwaardige tegenstanders had hem dat opgebroken.

Nu vocht hij in zijn eentje slechts tegen de snijdende kou die hem van een persoonlijk record afhield. Hij finishte met drie Afrikanen voor zich, van wie de jonge, relatief onbekende Philemon Yator met 1.01,53 de snelste was.

De Hagenaar loopt nog één wedstrijd en biedt tijdens de marathon van Enschede zijn diensten aan als tempomaker. Daarna zit het seizoen er al op. Hij neemt vakantie en begint aan een lange voorbereiding voor de EK cross in het najaar. Choukoud heeft definitief besloten de baan te verlaten en zich te richten op zijn marathondebuut in 2014.

In dat licht begreep hij de beslissing van zijn concurrenten. Butter maakte er in Venlo een lange training van. Eerst in marathontempo een duurloop van veertien kilometer, vervolgens enkele minuten rust en dan de start van de halve marathon. In de strijd om de titel eindigde hij als derde.

Butter bevond zich drie jaar geleden in een vergelijkbare positie als Choukoud nu. Hij had gehoopt in 2010 tijdens de EK baan in Barcelona te schitteren, maar ervoer een deceptie. Nu heeft Butter in de marathon zijn stiel gevonden, en wijst zijn ontwikkeling erop dat hij volgend jaar op die klassieke afstand op de EK een rol zou kunnen spelen.

De marathon van Rotterdam is daarvoor een tussenstation, waarin hij zijn groei wil doortrekken. Tijdens lange trainingsstages in een primitief kamp in Kenia leerde hij vooral hoe hij mentaal een goede marathonloper kan worden. Dat heeft voor een groot deel te maken met het vinden van rust en het negeren van moeilijkheden en tegenslagen.

De Afrikaanse deelnemers in Venlo trokken zich niets aan van de vooral voor hen barre omstandigheden. Butter kon zich niet in hun strijd mengen, de race was voor hem een laatste test voor Rotterdam. Een test compleet met adrenaline en de sfeer van een wedstrijd, een luxe training dus.

Butter hield zich op in de tweede groep van tien lopers, die langzaam tot vier afbrokkelde. "Het was jammer dat ik daarin niet veel kon betekenen. Ik heb een paar keer iets geprobeerd, maar was bang dat ik te diep zou gaan. Morgen wil ik namelijk weer helemaal hersteld zijn voor de volgende training."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden